Klussen Tuin

Een houten vlonder aanleggen

Om een solide vlonder te maken, die niet verzakt, zijn er twee mogelijkheden. De onderlatten kunnen rusten op hardhouten paaltjes die je in de grond slaat of op betontegels. Hier bespreken we de tweede – en eenvoudigste – methode.

Benodigde materialen

 • Vlonderplanken
 • Zand
 • Anti-worteldoek
 • Betontegels
 • Onderbalken
 • Schroeven

Gereedschappen

Welke houtsoort kiezen?

Vlonderplanken zijn er in veel verschillende houtsoorten, elk met zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Generaliserend kun je kiezen uit drie categorieën: hardhout, naaldhout en composiet. Hardhout is natuurlijk duurzamer dan naaldhout, maar ook aanzienlijk prijziger.

Wanneer je voor een hardhouten vlonder kiest, gebruik dan ook hardhouten onderbalken, zodat de eventuele werking van het hout gelijk is.

Bereken hoeveel materiaal je nodig hebt

Een houten vlonderterras waarop je een eettafel en ook nog een paar ligstoelen kwijt kunt, zal al gauw zo’n 4 bij 5 meter groot moeten zijn.

De meest gebruikelijke breedtemaat voor houten vlonderplanken is 14,5 cm. Met dit formaat heb je 7 strekkende meter houten vlonderplank nodig per vierkante meter.

De onderbalken komen 40 cm uit elkaar te liggen. Een goed formaat voor deze draagbalken is 45×68 mm.

Een houten vlonder leggen in 3 stappen

vlonder met stoeltjes in tuin

1. Voorbereiding en fundering

Nadat je de contouren van de vlonder hebt uitgezet, graaf je de grond zo’n 15 cm diep af. Vul de afgraving op met zand, stamp dit stevig aan, strijk vlak met een afrijlat en controleer met een waterpas of alles mooi vlak ligt. Leg nu de betontegels. Iedere onderbalk komt op een rij tegels met een onderlinge tussenruimte van 1 meter te rusten.

Tip: Laat het terras in de lengterichting 10mm per meter aflopen om te voorkomen dat regenwater op de vlonderplanken blijft staan.

2. Anti-worteldoek aanbrengen

Leg het anti-worteldoek over de onderbalken en snij het op maat met een stanleymes. De stroken worteldoek moeten elkaar minstens 15 cm overlappen.

3. Vlonderplanken vastschroeven

Schroef nu iedere vlonderplank in de twee buitenste groeven vast op elke onderbalk. Hardhouten vlonderplanken moet je voorboren met een boortje dat 1 mm kleiner is dan de diameter van de schroef.

Houd een kier tussen de planken in verband met de werking van het hout. Bij hardhouten terrasplanken is een tussenruimte van 5 mm voldoende, bij zachthouten planken moet de tussenruimte minimaal 1 cm zijn.

Tip: Wanneer je meerdere lengtes van vlonderplanken gebruikt, leg de naad tussen de kopse kanten dan altijd op het midden van een onderbalk. Ook is het raadzaam om de naden telkens te laten verspringen. Dit geeft het mooiste effect en zorgt bovendien voor meer stabiliteit.

Onderhoud van de vlonder

man beitst vlonder met roller

De vlonderplanken zullen onder invloed van het zonlicht mettertijd verkleuren. Om dit te voorkomen, kun je je nieuwe terras afwerken met olie of beits. Veeg dode bladeren weg voordat ze vlekken kunnen maken in het hout en sproei van tijd tot tijd met een algendodend middel. Wil je gebruik maken van een hogedrukspuit om de vlonder goed schoon te krijgen, houd dan een flinke afstand aan om het hout niet te beschadigen.

Meer doe-het-zelf terrastips vind je in Zelf een terras of oprit leggen en Klinkers reinigen op je terras en oprit.

 • WordPress
 • Facebook

2 thoughts on “Een houten vlonder aanleggen

 1. Wat fijn dat jullie dit duidelijk op een rij zetten. Er komt inderdaad nogal wat bij kijken als je zelf houten vlonders wilt leggen. Bij Alterwood krijgen we dan ook vaak vragen van klanten die niet precies weten hoe ze vlonders neer moeten leggen.
  Groet Joost

  1. Hi Joost,

   Onze excuses voor de late terugkoppeling.

   Wat ontzettend leuk dat deze situatie zo herkenbaar is bij Alterwood! Fijn om terug te krijgen dat onze artikelen zo gewaardeerd worden.

   Met vriendelijke groet,
   Team Klium

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *