Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Handgereedschap Klussen Tuin

Tips voor het kopen van tuingereedschap

Handgereedschap

man werkt met grasmaaier

Spades, schoffels, harken… een paar dingen waarop je moet letten bij de aanschaf van tuingereedschap met een steel:

 • De greep is belangrijk: het gereedschap moet ‘goed in de hand liggen’. Zowel de vorm als het materiaal werken hieraan mee. Een D-vormige handgreep biedt het beste houvast.
 • Van belang is ook het materiaal. Hoewel een simpele houten steel het werk doet, zijn er betere alternatieven. Een steel van glasvezel bijvoorbeeld is lichter en veel sterker dan een houten steel. Voor het blad van de spade of de schoffel geldt: hoe harder het materiaal, hoe gemakkelijker het werk. Gehard koolstofstaal is de beste keus.
 • Een slimme en kostenbesparende mogelijkheid is een combi-systeem: één steel van hoogwaardige kwaliteit, waarop je verschillende greedschappen kunt monteren.

Grasmaaier

In ‘Een benzine grasmaaier, elektrische maaier met snoer of een accu grasmaaier: welke te kiezen?‘ vind je informatie en tips voor het kopen van een grasmaaier. De keus zal – naast je persoonlijke voorkeur – vooral afhangen van de grootte van het gazon. Een zitmaaier is natuurlijk de leukste manier om de grasmat in toom te houden, maar als je gazon zo klein is dat je er nauwelijks kunt keren, heeft zo’n investering weinig zin. Als we puur naar efficiëntie kijken, komen de volgende grasmaaiers het best in aanmerking voor gazons van uiteenlopende grootte.

 • Minder dan 50 m2: handmaaier, elektrische maaier, accumaaier
 • 50 – 150 m2: elektrische maaier, accumaaier, robotmaaier
 • 150 – 500 m2: accumaaier, robotmaaier, benzinemaaier
 • 500 – 1000 m2: robotmaaier, benzinemaaier, zitmaaier
 • 1000 – 1500 m2: robotmaaier, benzinemaaier, zitmaaier
 • Meer dan 1500 m2: benzinemaaier, zitmaaier

Behalve de aandrijving, maak je nog een andere keus: voor een cirkelmaaier of een kooimaaier. Bij een cirkelmaaier draaien de messen met hoge snelheid rond, waardoor het gras wordt afgescheurd en uitgeworpen aan de zijkant. Een kooimaaier heeft een roterende maaikooi met diagonaal lopende messen die het gras recht af snijden. Met een kooimaaier krijg je een mooier en strakker gazon. Een cirkelmaaier daarentegen is sterker en heeft minder onderhoud nodig.

Heggenschaar

man werkt met spade

Naast handheggenscharen zijn er tal van uitvoeringen die werken op netstroom, accu of benzine. Behalve de aandrijving is vooral de snoeilengte een criterium voor de aanschaf. Hoe langer het blad, hoe meer heg je in één keer kunt snoeien. Maar een groter snoeibereik betekent ook een zwaardere machine, waardoor je sneller moe zult worden. Een lang blad is aan te raden wanneer je hagen maar vanaf één kant kunt bereiken. Voor de meeste tuinbezitters is een heggenschaar met een blad van gemiddelde lengte de beste keus. Voor snoeien op hoge, moeilijk bereikbare plekken is een stokheggenschaar een uitkomst.

man werkt met stokheggenschaar

Heggenscharen hebben twee soorten messen. Bij enkelvoudig tegengestelde messen beweegt het ene mes wel en het andere niet. Bij dubbelzijdig tegengestelde messen bewegen beide messen, wat een mooier snoeiresultaat oplevert.

Water geven

meisje sproeit gazon

Als we weer zo’n hete, droge zomer krijgen waar we de laatste jaren patent op hebben, wordt sproeien een van de meer tijdrovende tuinklussen. Er zijn slimme manieren om jezelf werk te besparen. Bijvoorbeeld met een slanghaspel, zodat je geen tuinslang vol knikken achter je aan hoeft te trekken. Lees meer over arbeidsbesparende sproeisystemen in Water geven in de tuin.

 • WordPress
 • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *