Huis Klussen Tuin

Klussen in de kerstvakantie

In de kerstvakantie heb je waarschijnlijk geen zin in breekwerk of grote renovatieprojecten. Deze klussen zijn eenvoudig en leuk om te doen en ze maken je woonomgeving direct een stukje mooier.

Breng nieuwe kleuren in je woonleven

Verven is de eenvoudigste en meest effectieve manier om je interieur te vernieuwen. Met kwast of roller creëer je snel en eenvoudig een heel nieuwe sfeer. Een ander kleurtje kan een vertrek groter laten lijken, warmer, of lichter. Een paar tips:

  • Kleuren hebben een gevoeltemperatuur. We ervaren ze van nature als warm of koud. Kies je voor warme of koude muurverf kleuren? Kijk naar de functie van de ruimte. In een actieve ruimte, zoals de hal of de keuken, doen koude kleuren het vaak beter. In een passieve ruimte, zoals de slaapkamer, wil je vooral tot rust komen en gebruik je beter warmere kleuren.
  • Wil je een kamer groter laten lijken, gebruik dan lichte kleuren, die het licht weerkaatsen. Ook satinverf kan een vergrotend effect hebben omdat het licht beter wordt gereflecteerd.
  • Wil je echt zeker zijn of je favoriete kleur ook de juiste keuze is, verf dan een groot blad papier in de gewenste kleur en plak dit enkele dagen op de muur. Beoordeel de gekozen kleur zowel overdag als bij kunstlicht.

Speel met licht

designlampen

Juist in de donkere winterdagen brengt goed gekozen verlichting warmte en sfeer. Voordat je nieuwe lampen gaat kopen, is het goed om te weten wat je wilt bereiken. Waar heb je meer licht nodig om te werken, welk donker hoekje moet worden opgevrolijkt, waar wil je dat harde licht wat zachter maken? Een goed verlichtingsplan combineert vier soorten verlichting.

  • Basisverlichting

Licht dat de ruimte gelijkmatig verlicht, bijvoorbeeld een plafonnière of plafondspots. Lees hier hoe je zelf inbouwspots installeert.

  • Functionele verlichting

Geconcentreerd licht op één plek, bijvoorbeeld een bureaulamp of een spot boven het werkblad in de keuken

  • Sfeerverlichting

Zacht, warm licht, bijvoorbeeld een tafellampje

  • Accentverlichting

Verlichting geconcentreerd op één plek om een mooi element te benadrukken, zoals een schilderij of een kamerplant.

Reken af met ergernissen

Misschien niet direct leuk, maar wel een dankbare klus: gebruik de kerstvakantie om eindelijk eens wat te doen aan de dingetjes die je al tijden een doorn in het oog zijn. Die gebroken badkamertegel, die vochtvlek op het plafond, die piepende deur of die lekkende keukenkraan…

Maak een tuinplan

tuinschets

In de tuin werken zit er in deze tijd van het jaar niet echt in, maar je kunt wel aan de tuin werken. Een van de leukste klussen in de kerstvakantie is een tuinplan maken. Wat wil je graag veranderen voor het komende seizoen? Kijk rond op het internet voor inspiratie, bespreek met elkaar wat ieders wensen zijn en maak schetsen van je nieuwe tuin. Hier vind je tips voor je tuinplan en de uitvoering.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *