Zo laat je een klein huis groter lijken

De woonoppervlakte van je huis uitbreiden is een grote en dure klus. En woon je in een appartement dan kun je het helemaal vergeten. Maar je kunt elk vertrek wel groter laten lijken. Heel eenvoudig zelfs. Lees hier 10 tips voor optische ruimtewinst.

De gemiddelde bewoonbare oppervlakte van appartementen en huizen vertoont een dalende trend. In Vlaanderen bijvoorbeeld was een gemiddeld appartement in 2007 74 vierkante meter. Zeven jaar later was dat nog maar 67 vierkante meter. In diezelfde periode daalde de bewoonbare oppervlakte van een woning van 140 vierkante meter naar 121 vierkante meter.

10 tips voor optische ruimtwinst

 1. Gebruik lichte kleuren
 2. witte bank in witte kamer

  Donkere kleuren kunnen voor een warme woonsfeer zorgen, maar ze absorberen het licht, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Lichte muren en vloeren daarentegen reflecteren het licht en maken dat de ruimte groter oogt.

  Tip: Verf de plinten in de kleur van de muren. Dan lijkt het of de muur verder naar achteren staat.

 3. Laat het daglicht binnen
 4. eettafel in ruimte met grote ramen

  Hoe meer daglicht, hoe groter een ruimte lijkt. Grote raampartijen of een schuifpui naar de tuin of het balkon maken een wereld van verschil.

 5. Haal de gordijnen van de ramen
 6. Gordijnen zijn prettig voor de privacy, maar ze laten een ruimte kleiner lijken. Een alternatief is de ruiten (gedeeltelijk) te vervangen door melkglas. Dat laat het licht door, maar voorkomt inkijk. Zelf glas plaatsen in 6 stappen.

 7. Kies voor grote meubels
 8. wit interieur met zitbank

  Het lijkt tegenstrijdig, maar een grote bank of een grote kast kan helpen een kleine kamer voor het oog groter te maken. Een enkel ‘statement’ meubelstuk werkt optisch beter dan een aantal kleinere. En banken, stoelen en bergmeubelen op pootjes maken een woonkamer luchtiger.

 9. Hang spiegels op
 10. staande spiegel

  Of beter nog, zet één grote spiegel tegen de muur waarop het meeste daglicht valt. Een spiegel reflecteert het licht en creërt een optische illusie dat de ruimte doorloopt.

 11. Speel met strepen
 12. bank op gestreept vloerkleed

  Kleren met horizontale strepen maken je dikker en kleren met vertikale strepen maken je langer. Hetzelfde geldt voor de woninginrichting. Kies voor langwerpige strepen om een ruimte langer te laten lijken en voor horizontale strepen om hem breder te maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een vloerkleed in zebramotief, maar dit principe geldt evenzeer voor de legrichting van een lamelparket.

 13. Houd het doorzichtig
 14. interieur met glazen salontafel

  Glas is er niet alleen voor de ramen. Een glazen tafel of glazen kast geeft een gevoel van ruimte en is ook nog eens erg stijlvol.

 15. Zorg voor eenheid
 16. De vloer door laten lopen in de hele woning werkt ruimtevergrotend en hetzelfde geldt voor kleurgebruik en eenheid in meubelstijl.

 17. Open de keuken
 18. living met open keuken

  In een klein huis of appartement is een open keuken de grootste optische ruimtewinner. Een tussenmuur uitbreken is niet ieders werk, maar misschien helpen deze tips je op weg.

 19. Kijk kritisch naar vaste elementen
 20. Sommige vaste onderdelen – bijvoorbeeld in de keuken of de badkamer – staan eigenlijk op de verkeerde plaats. Bekijk eens hoe je de indeling kunt veranderen om ruimte te winnen en het geheel meer open te maken.

  Tot slot: meer ruimte – al is het alleen maar voor het oog – maakt een huis niet alleen prettiger om in te wonen, maar ook makkelijker te verkopen. ‘Maak het licht en luchtig’ is dan ook een van de tips in ons blogartikel Klussen die je huis beter verkopen.

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *