Gereedschap Handgereedschap Werken met gereedschappen

De juiste sleutel voor elke klus

Voor elke bout of moer is er de ideale sleutel. Daarom vind je in het assortiment van een professionele gereedschappenleverancier als Klium veel verschillende typen, in honderden uitvoeringen, maten en combinaties.
Als doe-het-zelver kun je er natuurlijk niet aan beginnen om je gereedschapskist hiermee te vullen. In dit artikel beperken we ons tot informatie en tips over de meest gebruikelijke typen. De standaarduitrusting waarmee je de meeste klussen in huis, of aan de auto en de fietsen kunt klaren. We hebben ze voor je op een rijtje gezet en we eindigen met een bijzondere nieuwe sleutel die ontwikkeld is voor industrieel gebruik, maar ook ideaal is voor de veeleisende doe-het-zelver.

Engelse sleutel

verstelbare-moersleutels-klium

De officiële benaming is verstelbare moersleutel. Hij staat ook bekend als bahco, naar de fabrikant die dit veelzijdige stuk gereedschap heeft bedacht en nog steeds een van de belangrijkste producenten is. De Engelse sleutel heeft een wieltje waarmee je de grootte van de bek kunt regelen. Het voordeel is natuurlijk dat je maar één sleutel nodig hebt voor bouten en moeren van verschillende afmetingen. Maar dat is tevens het zwakke punt: bij sleutels van mindere kwaliteit loop je het risico dat er speling zit tussen de aangrijpvlakken en de bout, waardoor je deze laatste kunt beschadigen. Op een Engelse sleutel moet je dan ook niet bezuinigen, het is een van de gereedschappen waar je het vaakst naar zult grijpen.

De Bahco 9031-T, een van verstelbare moersleutels uit het Bahco assortiment

Toon mij alle verstelbare moersleutels

Steeksleutel

22-sets-steeksleutels-metrische-maten-klium

Simpeler en in veel gevallen prettiger om mee te werken is een steeksleutel. De bek past precies om de moer en is minder dik dan de bek van een Engelse sleutel, waardoor hij handiger is op moeilijk bereikbare plaatsen. Er zijn steeksleutels met één en met twee bekken. Het eerste type wordt ook wel machinesleutel genoemd, omdat hij vaak bij een machine wordt geleverd. Als een steeksleutel twee bekken heeft, zijn dat bijna altijd opeenvolgende maten, bijvoorbeeld 10 en 11. Met een set van 6 steeksleutels in oplopende maten, kun je als doe-het-zelver aardig uit de voeten.
Belangrijk: gebruik altijd precies de juiste maat. Een te kleine steeksleutel krijg je niet om de bout of de moer, maar het wil nog weleens voorkomen dat je ongemerkt een maatje te groot kiest. Omdat je met een steeksleutel maar op twee zijden kracht uitoefent, kan hij doorschieten en de bout of moer beschadigen. Om nog niet te spreken van je knokkels…

Met een set van 6 steeksleutels kun je de meest voorkomende klussen aan.

Toon mij alle steeksleutels

Ringsleutel

ringsleutel-ud-profiel-1-4x5-16-2-1-4x5-16af-klium

De twaalfpuntige kop van een ringsleutel grijpt volledig over de moer of bout. Hierdoor kun je meer kracht zetten dan met een ringsleutel en voorkom je beschadigingen en ongelukjes. Het nadeel is dat hij trager werkt: elke keer als je een draai geeft moet je de kop over de bout of moer passen. Ook ringsleutels hebben vaak twee koppen in opvolgende maten.
Tip: kies een ringsleutelset met een gebogen hals, dan ben je ook toegerust voor dieper liggende moeren.

Een ringsleutel met gebogen hals is handig voor dieper liggende bouten en moeren.

Toon mij alle ringsleutels

Ring/steeksleutel

module-13-ringsteeksleutels-met-ratel-van-8-tot-19mm-klium

Twijfel je welke sleutels je het best kunt aanschaffen, koop dan een ring/steeksleutelset. Deze sleutels hebben aan een kant een bek en aan de andere een kop, zodat je per klus de meest geschikte mogelijkheid kunt kiezen.

Ring/steeksleutelset van Facom.

Toon mij alle ring/steeksleutels

Dopsleutel

gedore

Een dopsleutel gebruik je altijd in combinatie met hulpstukken. Op één en dezelfde sleutel kun je doppen van verschillende afmetingen monteren, die je volledig over de bout of moer plaatst. Een dopsleutelset met hulpstukken wordt een doppendoos genoemd. Dopsleutels zijn uitgerust met een ratel, wat het grote voordeel heeft dat je hem steeds ‘in z’n vrij’ een kwartslag terug kunt draaien en niet van de bout of moer hoeft te halen om de volgende draai te geven.

Dopsleutelsets worden geleverd met een assortiment aan hulpstukken.

Toon mij alle dopsleutelsets

Waterpomptang

waterpomptangen-klium

Geen sleutel, maar een platte tang met een bek vol tanden. Je kunt de opening eenvoudig verstellen om over bouten en moeren van verschillende afmetingen te passen. Voordelen zijn de universele toepassing en de stevige grip die je ermee kunt uitoefenen. Nadeel is dat de tanden vastzittende moeren of bouten kunnen beschadigen.

Een professionele waterpomptang van Bahco

Toon mij alle waterpomptangen

Andere sleutels

inbussleutelsett8-t40-torx-8dlg-aan-ring-klium
    • Inbussleutels. Een setje inbussleutels mag in geen enkele gereedschapskist ontbreken. Met de standaardmaten kom je een heel eind, maar er zijn ook tussenmaten verkrijgbaar.
    • Pijpsleutel. Een handig en goedkoop gereedschap voor dieper liggende bouten en moeren. Een pijpsleutel is een holle staaf die je over de bout zet en draait met behulp van een staafje dat je door de gaatjes bovenaan de sleutel steekt.
    • En dan zijn er nog sleutels voor specifieke toepassingen. Voor de volledigheid noemen we de bougiesleutel, kraansleutel, momentsleutel en kniegewrichtsleutel.


inbussleutelset1-16-1-4-7-delig-in-beugel-inch-maten-klium

Een traditionele inbussleutelset en hetzelfde gereedschap in een modern jasje

Facom 467R

set-van-7-ringsteekratelsleutels-met-snel-terugstelbare-vork-klium

Voor de professional en de doe-het-zelver zijn sleutels onmisbare gereedschappen. Voor Klium vormen ze een belangrijk productgroep in het assortiment. Maar er zijn ook bedrijven waarvoor sleutels de hele wereld zijn en die continu investeren in de ontwikkeling van producten die nog slimmer en handiger zijn. Een recent voorbeeld is de Facom 467R ring/steeksleutel met ratel. In dit nieuwe gereedschap zijn de voordelen van verschillende sleutels gecombineerd. De ringsleutel heeft een traditionele ratel, terwijl aan de steeksleutelkant de ratelwerking wordt verkregen door de speciaal ontwikkelde vorm van de bek. Het voordeel zit vooral in de gemakkelijke hanteerbaarheid en een grotere snelheid van werken. De Facom 467R is ontworpen in nauwe samenwerking met gebruikers uit de industrie en de autowereld en voldoet aan de hoogste normen. Voor de doe-het-zelver die absoluut zeker wil zijn van kwaliteit is de aanschaf van een Facom 467R-set het overwegen waard.

Facom 467 ring/steeksleutels.

Toon mij alle ratelringsteeksleutels

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *