Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Werken met gereedschappen

Wat is de beste schuurmachine voor jouw gereedschapskist?

Schuurmachine kiezen

Een schuurmachine is een gereedschap dat de meeste doe-het-zelvers in hun gereedschapskist hebben zitten. Onmisbaar voor houtbewerking uiteraard, maar ook voor tal van andere klussen. Met de juiste accessoires zijn schuurmachines heel veelzijdig in gebruik. Maar welk type kies je het best? We helpen je op weg.

Welke schuurmachine voor welke klus?

Voor doe-het-zelvers komen vier types in aanmerking:

De bandschuurmachine

Dit type schuurmachine is ontworpen voor het grovere werk. Een bandschuurmachine is uitgerust met twee rollen, waarover een vaste strook schuurpapier loopt. Dit type is goed te gebruiken voor de voorbewerking van grote oppervlakken. Het is een relatief zware en krachtige machine die je met twee handen moet bedienen. Voor precisieklussen is hij minder geschikt.

De vlakschuurmachine

Net als de bandschuurmachine, heeft dit type een rechthoekige schuurzool en is het geschikt voor het schuren van grote oppervlakken. Deze machine is wel minder krachtig. Daardoor is hij een betere keuze voor het fijnere werk. Bijvoorbeeld het opschuren van verflagen die niet helemaal verwijderd moeten te worden.

De deltaschuurmachine

Deze machine dankt zijn naam aan de driehoekige schuurzool, in de vorm van de Griekse hoofdletter delta. Dankzij deze puntvorm is hij geschikt voor het schuren van kleine hoekjes, randen en profielen. Voor een deur als op de foto is deze machine perfect.

De schuurwerking is hetzelfde als bij een vlakschuurmachine. Je moet wel altijd speciaal schuurpapier kopen dat precies op de zool van het merk past.

De multischuurmachine

Dit type is een combinatie van de vlakschuurmachine en de deltaschuurmachine. Doordat je verschillende schuurzolen kunt monteren, is het de meest veelzijdige keuze. Multischuurmachines worden dan ook speciaal gemaakt voor doe-het-zelvers die er, in tegenstelling tot professionals, niet dagelijks mee werken, en meer gebaat zijn bij veelzijdigheid dan specifieke kwaliteiten.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een schuurmachine?

Is je keuze eenmaal op een bepaald type gevallen, dan zijn er nog een aantal beslissingen die je moet nemen voor de aankoop.

Met snoer of draadloos?

Schuurmachines die op netstroom werken hebben gewoonlijk meer vermogen. Daar staat tegenover dat draadloos werken prettiger is. Wat is de beste schuurmachine voor jouw doel? Zoek je vooral bewegingsvrijheid en precisie, dan is een accuschuurmachine een goede keuze. Ben je van plan de machine regelmatig en gedurende langere tijd te gebruiken, koop dan liever een machine met snoer. Dan beschik je namelijk over meer kracht en moet je het werk niet onderbreken om de batterij op te laden.

Stofafzuiging

Zeker voor werk in besloten ruimten is het een goed advies om een schuurmachine te kopen die is uitgerust met een stofzak of kan worden aangesloten op een stofzuiger.

De schuursnelheid

Een machine waarbij je de schuursnelheid kunt regelen is echt aangeraden. Je zal merken dat een lagere of juist hogere snelheid prettiger is voor verschillende soorten werk.

De kracht

Dit keuzecriterium zetten we op de laatste plaats. Het vermogen van de aangeboden schuurmachines loopt sterk uiteen, maar het is vooral het type schuurmachine waarvoor je kiest dat bepaalt hoe efficiënt de kracht wordt omgezet in het gewenste resultaat.

Advies voor het gebruik

Zoals voor alle elektrische gereedschappen geldt ook voor schuurmachines: laat de machine het werk doen. Houd hem stevig vast, maar oefen geen druk uit. Teveel weerstand kan ervoor zorgen dat de motor oververhit raakt.

Even belangrijk als de juiste machine en de juiste handelingen, is het juiste schuurpapier. Voor alle schuurmachines die we hier hebben besproken, kun je papier met verschillende korrelgroottes kopen. Werk altijd van grof naar fijn.

 • 60-80 een grove korrel, geschikt om hout voor te schuren en dikke verflagen of roest te verwijderen.
 • 100-120 een middelfijne korrel gebruik je om verflagen op te ruwen, grote, gladde vlakken te schuren of hoeken af te ronden.
 • 160-240 is de aangewezen korrelgrootte voor de eindafwerking van hout of om een eerste verflaag lichtjes op te schuren.
 • 220-320 deze ultrafijne korrel wordt gebruikt voor een nog hoger niveau van afwerking. Je hebt het in de praktijk eigenlijk zelden nodig.
 • WordPress
 • Facebook

3 thoughts on “Wat is de beste schuurmachine voor jouw gereedschapskist?

 1. Ik mis iets over trillen van de machines, als je langer met een schuurmachine moet werken is de mate van trillen van de machines van groot belang i.v.m. je polsen. De huidige schuurmachines op accu worden door de professionele schilder steeds meer gebruikt van wege veiligheid, geen lange kabel meer, handzaamheid maar ook het trillen is beduiden minder als 2 of 3 jaren geleden.

  1. Hi A. Stolk,

   Bedankt voor de aanvulling, scherp en erg waardevol!

   Wij merken inderdaad ook het verschil in handzaamheid en een vermindering van de gegenereerde trillingen.

   Met vriendelijke groet,
   Team Klium

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *