Inloopdouche plaatsen in 7 stappen

Een inloopdouche plaatsen begint met het uitbreken van je bestaande douche. Vervolgens controleer je de dekvloer en maak je een nieuwe als dat nodig is. Leg de nieuwe vloer onder afschot zodat je een goede waterafvoer krijgt.

Douches zijn er in allerlei soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke badkuip met een kunststof douchewand, een douchecabine of een inloopdouche. De inloopdouche is de laatste jaren aan een echte opmars bezig en heeft ook in ons land aan populariteit gewonnen. En hier zijn goede redenen voor:

  • ze zijn ruim maar nemen niet veel ruimte in,
  • inloopdouches zien er goed uit,
  • de inloopdouche is heel toegankelijk en gemakkelijk schoon te maken.

De inloopdouche ziet er een stuk moderner uit dan bijvoorbeeld een klassieke badkuip met douchewand. De openheid en het doordachte ontwerp zorgen dat dit type douche altijd aansluit bij de rest van het interieur van je huis. Geen deuren, geen opstapjes en geen bad om in te stappen betekent dat je ook extra ruimte hebt om te douchen. Volg hieronder de 7 stappen om zelf een inloopdouche te installeren in jouw badkamer.

Stap 1: Bestaande inloopdouche afbreken

Voordat je kunt beginnen met het plaatsen van de inloopdouche, moet je natuurlijk eerst de bestaande douche en eventuele tegels afbreken en verwijderen. Nadat je de watertoevoer hebt afgesloten en de kranen hebt losgekoppeld, heb je alleen nog maar een steenbeitel, een hamer, een koevoet en een flinke hoeveelheid kracht in je armen nodig om de bestaande tegels en douchebak los te maken.

Renovatie badkamer

Stap 2: Het afvoersysteem plaatsen

Het leggen van de leidingen en de afwatering is in dit geval geen moeilijke klus. We gaan er hier vanuit dat de leidingen voor de douche en de afvoerleidingen op dezelfde plaats blijven liggen. Het meest bepalend is hier de keuze tussen een inloopdouche met douchebak of een inloopdouche met tegels. Als je kiest voor een inloopdouche met douchebak, meet dan nauwkeurig de positie van de afvoer van je douchebak zodat deze overeenkomt met de bestaande leidingen. In ons geval kiezen we voor een inloopdouche met tegels.

Stap 3: Dekvloer voor de inloopdouche maken

Is de bestaande dekvloer nog in goede staat, dan kun je daarop verder bouwen. Als dit niet het geval is, dan moet je een nieuwe deklaag maken. Voor je begint met het plaatsen van de dekvloer is het belangrijk dat je vloer stofvrij is en de leidingen goed zijn afgedekt. Meng 1/4 deel cement en 3/4 deel rijnzand en voeg water toe tot een dik mengsel ontstaat. De hoeveelheid water hangt af van de hoeveelheid zand. Als het mengsel klaar is, dan kun je het gaan uitgieten op de plaats waar de douche straks wordt geplaatst.

Stap 4: Dekvloer gieten

Bij het leggen van een dekvloer is het natuurlijk de bedoeling dat deze alleen wordt gegoten waar het nodig is. Gebruik daarom een houten frame of enkele balken om ervoor te zorgen dat het mengsel niet op de verkeerde plaatsen terechtkomt. Bij het plaatsen van een inloopdouche met tegels moet de ondervloer vanuit alle richtingen naar de afvoer leiden. Gebruik daarom een waterpas om de ondergrond lichtjes hellend te maken. Op een vlakke ondergrond zal namelijk altijd water blijven staan. Daarom is het nodig om de ondergrond van een helling te voorzien.

dekvloer gieten

Stap 5: Tegels plaatsen in je inloopdouche

Snij de tegels op maat met een tegelsnijder en plaats deze op de dekvloer. Begin in de hoek en werk hierna verder naar de uiteinden. Strijk een dunne laag tegellijm uit met een lijmkam en plaats voegkruisjes om te zorgen dat de voeg overal even breed wordt. Nu kun je de nieuwe vloertegels gaan plaatsen. Controleer bij het plaatsen van de vloertegels met de waterpas dat de helling steil genoeg is zodat het water naar de afvoer afloopt. Een helling van 2 centimeter per meter is het minimum. Houd ruimte vrij om straks de douchegoot makkelijk in de vloer te kunnen plaatsen.

Stap 6: Tegels voegen

Laat hierna 24 uur drogen en strijk dan de voegspecie in de voegen. Maak de tegels schoon met een natte spons. Let er hierbij op dat je de specie niet weer uit de voegen strijkt. Het laatste beetje overbodige specie kun je het beste verwijderen als deze bijna – maar net niet helemaal – is uitgehard. Maak de spons regelmatig genoeg schoon met water om te voorkomen dat je de tegels steeds opnieuw vuil maakt. Wanneer alle tegels gevoegd zijn, kit dan de hoeken en randen af met een kitspuit voor een goede waterkering.

tegels badkamer plaatsen

Stap 7: Kraan en douchegoot plaatsen

Nu blijft alleen nog het plaatsen van de kraan, douchekop en douchegoot over. Lees ons artikel “Een mengkraan installeren” over hoe je te werk moet gaan bij het plaatsen van de douchekraan. De douchegoot kan makkelijk worden geplaatst en aangesloten op de afvoer. Net als bij de afwerking van de tegels kun je de hoeken en randen afwerken met een kitspuit zodat er geen water langs de douchegoot naar beneden loopt.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *