Huis Klussen

Houten vloer isoleren

Goede isolatie houdt een huis warm in de winter en koel in de zomer. Met een goed geïsoleerd huis gebruik je daarom minder energie voor het opwarmen of het afkoelen van het huis. Het optimaal isoleren van een huis begint met het goed isoleren van de vloer. De vloer is in de meeste gevallen namelijk het koudste deel van een huis. Zelf de vloer isoleren is makkelijk te doen en hieronder bespreken we hoe je te werk kunt gaan en waar je moet op letten.

Isoleren tussen de balken

isoleren tussen balken

Hoe de houten vloer isoleren aan de onderzijde? Een houten vloer kun je van onderaf isoleren door de ruimtes tussen de balken op te vullen met isolatiemateriaal. Een houten vloer isoleer je het best tussen de balken van de vloer. Het is niet nodig de balken zelf mee te isoleren, de houten balken werken namelijk ook als isolatie.

Soorten isolatie materialen

Voor je van start gaat met het isoleren van je houten vloer tussen de balken, moet je kiezen welk isolatiemateriaal je wilt gaan gebruiken. Een belangrijk principe bij het isoleren van een houten vloer is dat de vloer altijd moet kunnen “ademen”. Niet alle materialen zijn daarom geschikt voor het isoleren van een houten vloer.

Het is daarom essentieel dat je een isolatiemateriaal gebruikt die dampopen is. Dampopen isolatiemateriaal, zonder gebruik van folie, zorgt voor een natuurlijke dampafvoer. Mocht je dampdicht materiaal gebruiken, dan kan het vocht niet weg, zal dit in het hout trekken en kan dit houtrot veroorzaken. Hieronder vind je enkele goede isolatiematerialen voor een houten vloer:

Minerale wol

minerale wol

Onder minerale wol vallen twee soorten isolatiemateriaal namelijk: glaswol en steenwol. Deze minerale wollen zijn gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen. Minerale wol is sterk, duurzaam en vrij goedkoop.

Minerale wol heeft zowel geluidswerende als thermische eigenschappen en zal dus helpen bij het isoleren tegen temperatuur en tegen geluid. De platen of dekens minerale wol kunnen eenvoudig uitgerold worden tussen de balken. Kies voor een minerale wol zoals steenwol, glaswol of glaswolplaten zoals MW35.

Natuurlijke materialen

isoleren met gerecyclede materialen

Je kunt er ook voor kiezen om de houten vloer te isoleren met natuurlijke materialen. Zo kun je opteren voor gerecycled katoen, schapenwol, vlas, houtvezels, en tegenwoordig zelfs hennep. Net als bij minerale wol is isolatiemateriaal gemaakt van natuurlijke materialen in dekens te verkrijgen die je makkelijk tussen de balken kunt uitrollen. Daarnaast kun je ook isolatievlokken plaatsen tussen de balken en de isolatiematten.

Isolatiemateriaal bevestigen

Kies ervoor om het isolatiemateriaal vast te maken met spijkers, schroeven of nietjes. Op deze manier kun je het materiaal bij latere verbouwingen makkelijker losmaken en zelfs opnieuw gebruiken. Wanneer je kiest om het isolatiemateriaal vast te lijmen, dan is dit moeilijk te verwijderen. Gebruik ook altijd een veiligheidsbril, stofmasker en werkhandschoenen en zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte. De vezels van het isolatiemateriaal kunnen namelijk irritatie veroorzaken. Spoel daarom de huid na het klussen altijd af met lauw water zonder zeep.

Houten vloer isoleren bovenzijde

isoleren aan bovenzijde

Zit er echter geen ruimte onder de vloer of is de kruipruimte niet bereikbaar? Dan kun je ook de bovenzijde van de houten vloer isoleren. Het grootste nadeel bij het isoleren van de houten vloer aan de bovenzijde is dat de vloer enkele centimeters hoger wordt. Dit heeft als gevolg dat je mogelijk de binnendeuren moet inkorten of andere delen van het huis moet gaan aanpassen. De bovenzijde van de houten vloer kun je isoleren door het aanbrengen van een isolerend ondertapijt of door het aanbrengen van een dekvloer.

Houten vloer isoleren geluid

Houten vloeren zorgen vaak voor geluidsoverlast, zeker als je in een appartementsgebouw woont. Goede isolatie voorkomt geluidsoverlast door medebewoners of buren. Een slecht geïsoleerde vloer zal niet alleen warmte of koude maar ook veel geluid doorlaten. Een kruipruimte samen met het isoleren van van de onderzijde van de vloer is de beste manier om geluidsoverlast tegen te gaan. Bij de keuze van isolatiemateriaal kun je kiezen voor geluidsisolatie-matten van glaswol. Het aanbrengen van een isolatielaag uit glaswol zorgt ervoor dat de trillingen geabsorbeerd worden en het geluid tegengehouden wordt.

Wil je meer te weten komen over ecologisch wonen? Lees dan onze “20 milieuvriendelijke doe-het-zelf tips“.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *