
Structuur
De structuur van hout kan verschillen afhankelijk van het type hout dat je wenst te gebruiken. Het ene type hout is harder dan het andere en we spreken vaak van hardhout en zachthout. Het verschil tussen hardhout en zachthout zit hem echter niet in de hardheid van het hout maar geeft aan waar het type hout vandaan komt. Hardhout hoeft dus niet altijd hard te zijn en zachthout niet altijd zacht.
Technische eigenschappen van hout
Voorop staat dat hout een natuurproduct is en dat houtsoorten sterk van elkaar kunnen verschillen. Ben jij van plan om een klus met hout te gaan aanpakken? Dan kan het helpen om goed op de hoogte te zijn van de verschillende eigenschappen. Een belangrijke pijler bij het aanschaffen van hout voor een klus is het gegeven of het hout al dan niet splijt. De structuur en herkomst van het hout is hierin belangrijk.
Wanneer je gaat hout kopen neem dan het gedrag van hout bij bijvoorbeeld wisselende vochtigheid in overweging. Zachter hout werkt namelijk meer dan hard hout. Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen welk hout zich goed laat bewerken en met wat voor materialen.
Hout is een natuurproduct en werkt, dit maakt dat hout zich altijd aan zijn natuurlijke omgeving aanpast. Door toename of vermindering van het vochtgehalte in hout ontstaan er veranderingen waardoor hout krimpt of uitzet. Denk aan een pakket- of laminaatvloer die bij lekkages gaat uitzetten.
Door het verschil in vochtgehalte kunnen er oppervlakkige scheurtjes of barsten in hout ontstaan. De grootte van de scheuren is afhankelijk van de duurzaamheidsklasse en de behandeling van de houtsoort. Met name houtsoorten als Lariks, Douglas, Grenen en Eiken vertonen natuurlijke scheuren bij droog en warm weer. Bij vochtig weer trekken deze van nature weer dicht.
Ook bij rondhout ontstaan spanningen door de werking van hout waardoor er in de lengtemaat scheuren en barsten kunnen ontstaan. Scheuren op de kopse kant (kopscheuren) van planken of palen komen ook bij hardhout voor. Gebruikelijke scheurtjes, barsten en kopscheuren door werking van hout zeggen echter niets over de kwaliteit van het houtsoort.
Duurzaam
Wanneer je gaat hout kopen dan kan het ook van belang zijn om te kijken naar de manier waarop dit hout tot stand is gekomen. Duurzaam geproduceerd hout heeft namelijk een keurmerk. Wereldwijd zijn er twee internationale keurmerken die duurzaam bosbeheer aantoonbaar en transparant maken. Dit zijn FSC en PEFC.