Gereedschap Merken

Welke hoofdlamp is geschikt voor jou?

Hoofdlampen zijn lampen die aan het hoofd worden bevestigd en kunnen op verschillende manieren werken. Sommige zijn gemonteerd op riemen die als hoofdbanden worden gedragen, terwijl andere zijn gemonteerd op clips die aan veiligheidshelmen of andere hoofddeksels kunnen worden bevestigd.

hoofdlamp met riem

Waar worden hoofdlampen voor gebruikt?

Een hoofdlamp is een lichtbron die op het hoofd wordt bevestigd voor buitenactiviteiten ’s nachts of in donkere omstandigheden. Terwijl hoofdlampen in het begin van de 19e eeuw werden gebruikt als veiligheidslampen in kolenmijnen, worden hoofdlampen vandaag de dag gebruikt voor heel wat verschillende doeleinden. Welke hoofdlamp is geschikt voor jou en jouw functie?

Welke energiebron hoofdlamp?

De meeste hoofdlampen kunnen worden ingedeeld in twee soorten energiebronnen. Ten eerste heb je hoofdlampen die conventionele batterijen gebruiken, over het algemeen van het type AAA. Dit type hoofdlamp heeft een levensduur van tientallen uur, genoeg voor meerdere shifts. Deze hoofdlampen hebben het nadeel iets zwaarder te zijn om te dragen, ten opzichte van andere hoofdlampen. Wil je een lichter alternatief? Kies dan voor een hoofdlamp met oplaadbare batterijen. De batterijen worden meestal opgeladen via een USB-kabel.

Welk soort licht hoofdlamp?

LED hoofdlamp

Naargelang de functie van de hoofdlamp verschillen ze in het type licht dat wordt gebruikt. De betere, krachtige hoofdlampen, zoals de Facom LED-hoofdlamp met 200 lumen, hebben verschillende lichtstanden, afhankelijk van het gebruik. Het is sowieso aan te raden een lichtsterkte van minimaal 40 lumen en een brede lichtbundel te kiezen, zodat je goed om je heen kunt kijken. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht er wordt uitgestraald. Gemiddeld ligt een goed presterende hoofdlamp rond de 200 of 300 lumen.

Hoofdlampen met rood licht

Rood licht zorgt niet alleen voor bepaalde uren licht met de juiste sfeer, het heeft ook het voordeel dat het minder opvalt. Het gebruik van een hoofdlamp met rood licht functie heeft als grootste voordeel dat je het nachtzicht niet verstoort. Als je wit licht gebruikt in plaats van rood licht, dan moeten je ogen zich eerst aanpassen aan het witte licht wanneer je het aanschakelt. En wanneer je klaar bent met het gebruik, dan moeten je ogen weer helemaal opnieuw aan het donker wennen.

Hoofdlamp met bewegingssensor

Je kunt ook kiezen voor een hoofdlamp met bewegingssensor. Dit type hoofdlamp heeft naast de normale aan en uit knop maar ook een handige bewegingssensor. Een hoofdlamp met bewegingssensor is aan te raden wanneer de hoofdlamp wordt gebruikt bij werk waarbij de handen smerig worden. De hoofdlamp kan in dit geval in- en uitgeschakeld worden door met de hand voor de hoofdlamp sensor te zwaaien.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *