Hoe herken je een goede kniptang?

Kniptangen zijn grofweg onder te verdelen in 3 modellen: de zijkniptang, de kopkniptang, de combinatietang.

Zijkniptang

Bij de zijkniptang bevindt het snijgedeelte zich, zoals de naam al aangeeft, aan de zijkant. Als het niet lukt om iets af te knippen, omdat de handvatten in de weg zitten, zou het wel kunnen lukken met een zijkniptang.
Voor een eenvoudige klus is een gewone zijkniptang voldoende. Let wel op dat je geen tang koopt alleen voor zachte materialen. Als je dan een keer een harde draad doorknipt, zullen de snijvlakken beschadigen en gaat het knippen daarna een stuk minder goed.

Toon mij alle zijkniptangen

Kopkniptang

Bij deze tang zit het snijvlak op de kop, eigenlijk dwars op de handvatten. Het ligt dus vooral aan waar je iets wilt doorknippen, voor welk type je kiest. Voor de gemiddelde doe-het-zelver is een tang die meerdere (harde en zachte) materialen aan kan een goede keus. Je weet maar nooit waar je hem nog eens voor nodig hebt. Verder kun je erop letten of de tang prettig in de hand ligt. Benen bekleed met antislip materiaal zorgen voor wat extra comfort.

Toon mij alle kopkniptangen

Combinatietang

Zoals de naam al zegt, zijn in deze tang een aantal functies gecombineerd: platte bekken voor grip, een getande uitholling om pijpen vast te klemmen, een zijsnijder en – vlak bij het scharnier – een draadknipper voor dikker draad.

Toon mij alle combinatietang

Varianten

Binnen deze categorieën zijn er nog varianten te vinden, zoals tangen die het snijvlak in een gebogen hoek hebben staan of tangen die specifiek voor zachte materialen (zoals koper of kunststof) of harde materialen geschikt zijn. Kijk bij aankoop dus even voor welk materiaal de tang geschikt is. Die informatie vind je meestal terug in de beschrijving van het artikel of op de verpakking.

Hoe zie je of een tang goed van kwaliteit is?

  • Kwaliteit hangt als eerste af van de hardheid van de bekken. Die is helaas niet altijd goed na te gaan. Als het toch vermeld staat in HRC (Hardheid Rockwell Cone) dan geldt: hoe hoger het getal, hoe harder het staal.
  • De handvatten of benen moeten juist minder hard zijn, om de kracht van het knijpen over te brengen en dus niet te breken.
  • Het scharniergedeelte dient soepel te zijn, maar zonder speling
  • Het snijgedeelte dient natuurlijk scherp te zijn en precies op elkaar aan te sluiten, geen ruimten ertussen.
  • De handvatten / benen moeten goed geïsoleerd zijn, een gelijkmatige dikte hebben en als je met elektriciteitsdraden bezig bent, voorzien zijn van het VDE keurmerk. Het beste is natuurlijk nog altijd werken als de stroom is afgesloten!
  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *