Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Werken met gereedschappen

Haakse slijpers en andere slijpmachines

Haakse slijper

Bij deze handslijpmachine staat de slijpschijf haaks op de motor, vandaar de naam. Een haakse slijper is een veelzijdig stuk gereedschap dat in de gereedschapskist van een beetje serieuze doe-het-zelver niet mag ontbreken. Je kunt er materialen als steen, tegels, betonijzer en plaatmetaal mee doorslijpen of inslijpen. En als je een andere schijf monteert, kun je er mee borstelen, polijsten en afbramen.

De diameter van de schijf is bepalend voor het bereik. Met een machine waarop schijven van 230 mm passen kun je diepere gleuven maken dan met een kleinere machine. In de praktijk zal een model met een schijfdiameter van 115 of 125 mm voldoende zijn voor de meeste klussen.

Haakse slijpers werken op netstroom, accu of perslucht. Voor de doe-het-zelver, die niet de allerzwaarste uitvoering nodig heeft, zijn vooral de accumodellen aantrekkelijk vanwege de grotere flexibiliteit.

Polijstmachine

Een polijstmachine heeft dezelfde vorm en werkt op dezelfde manier als een haakse slijper, maar is uitgerust met een vaste rubberen zool waarop je een poetsschijf, polijstschijf of schuurschijf kunt vastzetten. Het is een machine die je vaak zult aantreffen in de gereedschapskist van auto-enthousiasten.

Rechte slijper

Rechte slijpers zijn precisiegereedschappen voor klussen als frezen, graveren, slijpen en polijsten. Een uitgebreid assortiment slijpstiften en frezen maakt een rechte slijper bruikbaar voor allerlei werkzaamheden in steen, metaal en hout.

Tafelslijpmachine

Wil je een slijpmachine vooral gebruiken om messen, scharen, beitels en ander gereedschap aan te scherpen, dan is een tafelslijpmachine de aangewezen keus. Een tafelslijpmachine, ook wel werkbankslijpmachine genoemd, heeft twee slijpschijven, een grovere en een fijnere. De eerste wordt gebruikt voor doorslijpen of afbramen, de tweede voor aanscherpen.

Multitool

Een ander handig elektrisch gereedschap dat je voor allerlei slijp-, frees -, schuur- en polijstwerkzaamheden kunt gebruiken is de multitool. Uitgebreide informatie over de verschillende typen en toepassingen kun je lezen in Multitools: alles draait om de accessoires.

Slijpschijven en accessoires

Afhankelijk van het materiaal waarin je gaat werken, monteer je een geschikte slijpschijf. De schijven van verschillende merken zijn gewoonlijk onderling uitwisselbaar. De twee maten die ertoe doen zijn de diameter van de schijf en van het asgat. Past een schijf onverhoopt niet op de as van de machine, dan kun je dit oplossen met een verloop- of reduceerring.

Doorslijpschijven

  • Voor beton, keramische tegels en klinkers gebruik je een diamant doorslijpschijf of een turbo diamant doorslijpschijf.
  • Voor baksteen en zachte keramische tegels is er de doorslijpschijf steen.
  • Een doorslijpschijf metaal is geschikt voor onder meer plaatmateriaal, pijpen en buizen.
  • Dezelfde materialen slijp je sneller door met een doorslijpschijf staal, die bovendien langer meegaat.

Toon mij alle Bosch doorslijpschijven

 

Afbraamschijf

Een speciale schijf voor het verwijderen van bramen van metaal en voor schuurwerkzaamheden. Een afbraamschijf is dikker dan een slijpschijf en gemaakt van superhard schuurmateriaal.

Toon mij alle afbraamschijven

 

 Staalborstel

Hiermee kun je roest en verontreinigingen verwijderen van harde metalen. Voor zachtere materialen is het gebruik niet aan te raden, omdat je dan snel krassen krijgt.

Toon mij alle staalborstels

 

Poets- / polijstschijf

Voor het poetsen en polijsten van allerhande materialen.

Toon mij alle polijstschijven

 

Veilig werken met een slijpmachine

Herrie, splinters, vonken, stof… slijpen is een grof werkje. Daarom zijn slijpers altijd uitgerust met een beschermkap. Verwijder deze nooit om sneller te kunnen werken en bescherm jezelf met een veiligheidsbril, gehoorbescherming, een stofkapje en werkhandschoenen. Professionals die dag in dag uit met een haakse slijper werken, zul je niet gauw zonder persoonlijke beschermingsmiddelen bezig zien. Een voorbeeld dat beslist navolging verdient.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *