Kleding en veiligheid Tips en advies

Waar op te letten bij het kopen van gehoorbescherming?

Het is algemeen bekend dat te hard geluid kan leiden tot gehoorschade. Wanneer beheersing van gevaarlijk geluid niet haalbaar is, is het gebruik van gehoorbescherming daarom essentieel. Er zijn veel klussen waarbij veel geluid wordt geproduceerd, het is daarom goed om hier maatregelen voor te treffen. Goede bescherming van het gehoor is noodzakelijk om slechthorendheid te voorkomen. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor professionele gehoorbescherming op maat omdat deze de beste bescherming biedt tegen hoge volumes in werksituaties.

Waarom gehoorbescherming?

man dekt oren af

De enige reden waarom gehoorbescherming belangrijk is, is omdat lawaaidoofheid niet te genezen is. Alleen het voorkomen is de enige manier om de oren te beschermen. Het is daarom niet alleen belangrijk om gehoorbescherming te gebruiken, het is daarnaast ook fundamenteel om aandacht te besteden aan het niveau, de aard en de duur van de blootstelling aan luid geluid.

Om gehoorschade te voorkomen kan worden door te vermijden dat je in de nabijheid komt van sterk geluid, zoals het aanschaffen en gebruiken van stillere machines. Daarnaast moet gebruik gemaakt worden van gehoorbescherming waar nodig. Gehoorbescherming op de werkvloer moet het geluid helpen dempen en onder de grens van 80 dB(A) brengen. Meestal wordt naar een geluidsniveau tussen de 70 en 80 dB(A) gestreefd.

Gehoorbescherming regelgeving

man biedt gehoorbescherming aan

De werkgevers zijn ertoe gehouden de risico’s voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers, die het gevolg zijn van de blootstelling aan lawaai tijdens het werk, te evalueren en de nodige preventiemaatregelen te nemen. Een werknemer is daarom verplicht gehoorbescherming te gebruiken bij een dagdagelijkse blootstelling van 80 dB(A) of hoger. Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint namelijk bij werknemers bij 80 dB(A). Boven deze waarde moet de werkgever volgens de wet gehoorbescherming aanbieden aan zijn werknemers.

Types gehoorbescherming

Gehoorbeschermingsmiddelen bestaan in vele verschillende uitvoeringen. De keuze van gehoorbescherming hangt van van de aard van de werkzaamheden, de hoeveelheid ruimte op de werkplek en ook het klimaat, in een warme omgeving kan het dragen van oorkappen bijvoorbeeld soms te warm aanvoelen. Dit zijn de verschillende types gehoorbescherming:

  • Oordopjes (wegwerpbaar)
  • Otoplastieken
  • Oorkappen

Oordopjes – demping 10 – 15 dB(A)

wegwerpoordopjes

Wegwerpoordopjes zijn plastisch en zetten zich uit en passen zich na het inbrengen aan de gehoorgang aan. De meeste oordopjes bestaan uit een soort schuim. Ze bestaan beide in cilindrische vorm en kegelvorm. Oordopjes zijn vooral geschikt als je moet werken in warme, vochtige ruimtes en de omgeving het niet toelaat om oorkappen te dragen. Het voordeel van oordopjes is dat ze comfortabel zijn en geen druk op je oren hebben. Wegwerpoordopjes zijn onderhoudsvrij aangezien je ze na het gebruik gewoon kunt wegwerpen.

Vaak kun je een doosje met meerdere wegwerpdopjes kopen. De 3M EAR Classic zachte oordoppen zijn bijvoorbeeld beschikbaar als pillow pack in een dispenserdoos. Ze zijn gemaakt van zacht energieabsorberend PU-schuim. Als het schuim door de lichaamstemperatuur warmer wordt, wordt het zachter en vormt het zich naar de gehoorgang. Deze ‘vorming’ zorgt voor een uitstekende afsluiting tegen lawaai. Als de oordoppen langer gedragen worden, blijft het schuim zachter worden, zodat ze prettig blijven aanvoelen.

Otoplastieken – demping 15 – 30 dB(A)

herbruikbare oordopjes

Otoplastieken zijn herbruikbare voorgevormde oordopjes. Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen, mogelijk met een aantal filters. Elk paar herbruikbare oordopjes is afgestemd op jouw individuele omstandigheden om optimale gehoorbescherming te bekomen. Het grootste voordeel in vergelijking met wegwerpoordopjes is dat je ze natuurlijk niet hoeft weg te gooien na gebruik. Het is wel aan te raden ze regelmatig en goed reinigen om ontstekingen te voorkomen.

De herbruikbare oordopjes van 3M zijn ontworpen om schadelijke geluiden te helpen verminderen, met inbegrip van stabiel aanwezig en plotseling optredend lawaai. Bepaalde oordoppen maken het ontvangen van communicatie mogelijk. Andere types oordopjes, zoals de 3M E-A-R Tracer zijn daarnaast ook opspoorbaar met een metaaldetector. Bovendien hebben deze oordopjes een duidelijk zichtbaar blauw vinyl koordje waardoor je ze minder makkelijk kwijtraakt, ideaal voor gebruik in de voedselindustrie.

Oorkappen – demping 15 – 35 dB(A)

werkende man met oorkappen

Een gehoorkap wordt als een koptelefoon gedragen en beschermt de oren door volledige afsluiting tegen allerlei omgevingsgeluiden. Bij de juiste maat en een goede aansluiting rondom de oren is de demping ongeveer 15 tot 35 dB(A). Om doeltreffend te zijn, moeten de oorkappen de oren volledig bedekken en goed tegen het hoofd drukken. Oorkappen zijn duurzaam, eenvoudig in gebruik en comfortabel om te dragen. Het grootste nadeel is dat gehoorkappen het omgevingsgeluid vervormen en/of verzwakken en daarom beangstigend kunnen aanvoelen.

Actieve en passieve oorkappen

Oorkappen worden onderverdeeld in actieve en passieve oorkappen. Actieve oorkappen filteren het schadelijke geluid maar laten essentiële geluidsbronnen door, zoals de stem van je collega’s. Bij actieve oorkappen is het soms ook mogelijk om naar de radio of naar muziek te luisteren. Gehoorbescherming met radio of gehoorbescherming met bluetooth zorgen er dus voor dat je oren beschermd zijn terwijl je naar je favoriete nummers of podcast kunt luisteren.

Passief staat voor een statische klassieke oorkap die tot een bepaalde frequentie het geluid buitensluit. Oorkappen zonder communicatiemogelijkheid noemen we dus passieve oorkappen.

Communicatie oorkappen

Communicatie gehoorkappen hebben ook een functie om in een lawaaierige omgeving effectief te kunnen communiceren met mensen in de directe omgeving en zelfs met mensen verder weg. Gehoorbescherming met bluetooth en radio is in de meeste gevallen geheel draadloos. Een goede gehoorbeschermer met communicatie is bijvoorbeeld de 3M Peltor Headset met DAB+ en FM-radio-ontvangst, spraakgestuurd menusysteem voor navigatie door het menu en 3,5-mm stereo-audio-ingang voor het aansluiten van externe apparaten.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *