De keuze van professionals Pro4Pro

Een vriendschap ontstaan uit een passie voor vakmanschap en cultureel erfgoed

Firma RAAF, een Nederlands restauratiebedrijf ontstaan uit de passie voor vakmanschap is een samenwerkingsverband tussen Bob Fernhout en Michiel Akkerman. In gesprek met Bob en Michiel komt de bijzondere vriendschap tussen de twee aan bod.

Een kennismaking waaruit een mooie vriendschap bloeit

Zowel Michiel als Bob hebben de opleiding ambachtelijk meubelmaken aan het Hout- en meubileringscollege in Amsterdam afgerond, met als specialisatie Meubelrestauratie. Michiel in 2007 en Bob in 2008. Na het afronden van de opleiding is Michiel ‘als ZZP’er’ gaan werken bij een gerenommeerd restauratiebedrijf, alwaar Bob in 2008 stage ging lopen. Hier hebben de twee elkaar leren kennen en werden vrienden. Door gezamenlijke interesses, passie voor het vak en voor de fijne houtbewerking is vervolgens tussen de twee ook een professionele samenwerking ontstaan.

“Tussen 2013 en 2015 kwam het steeds vaker voor dat wij restauratieprojecten samen uitvoerden, maar nog onder onze eigen bedrijfsnamen. In 2015 kwam er een groot project op ons pad: de restauratie van een woonark ‘De Zwerver’ anno 1902 en haar historisch interieur dat van A tot Z gerestaureerd moest worden. Dit project zijn we samen aangegaan als één bedrijf onder de gemeenschappelijke naam: Restauratie Atelier Akkerman Fernhout ofwel RAAF. Sinds 2017 zijn we werkzaam op de Drenthelaan 9 te Heemstede.”

Woonark 'De Zwerver'

Specialist in het restaureren van cultureel erfgoed

Bob licht verder toe hoe Firma RAAF zich met trots ontwikkeld heeft als specialist in het restaureren van cultureel erfgoed: “Vanaf 2015 hebben wij ons ontwikkeld tot een gerenomeerd restauratiebedrijf. Werkzaam voor overheden, musea, handelaren, verzamelaars en particulieren. Een groot deel van de projecten die door RAAF worden gerestaureerd komen uit de periode 1900-1960. Door heel Nederland weten Art Deco en Art Nouveau verzamelaars en handelaren ons te vinden.” Michiel vult daar op aan: ‘Vakkennis en kennis van meubelkunst in combinatie met vakbekwaamheid en liefde voor dit vak is wat ons onderscheidt’.

meubels

Bob: ‘Onze externe harde schijf’

“Wij vinden het erg belangrijk, voor we aan een project beginnen, zoveel mogelijk informatie in te winnen over het ‘te restaureren’ object, zoals de geschiedenis, functie, ontwerper en meubelmaker of meubelfabriek. Deze informatie gebruiken we ter inspiratie en verwerken we in een restauratieverslag”, Vertelt Bob vanuit een werkplaats die ook doet denken aan een kleinschalige bibliotheek. “Wij vinden het leuk om nieuwe restauratie technieken te ontwikkelen en daarbij gebruiken wij alle middelen, zoals geavanceerde gereedschappen, gereedschappen die de maker van een object nooit heeft gekend.” “Het behouden van cultureel erfgoed voor onze toekomst en daarmee onze identiteit staan voorop.” sluit Bob geheel in stijl af.

externe harde schijf
 • WordPress
 • Facebook

2 thoughts on “Een vriendschap ontstaan uit een passie voor vakmanschap en cultureel erfgoed

  1. Dag Jasper,

   Dank voor de terugkoppeling.

   Wat leuk dat je het artikel zo kunt waarderen en wij waren ook erg onder de indruk van het restauratiewerk van Bob en Michiel.

   Met vriendelijke groet,
   Team Klium

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *