Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Klussen Tuin

Een hogedrukreiniger is een veelzijdig tuingereedschap

Een hogedrukreiniger is het ideale gereedschap om hardnekkig vuil en aanslag van het terras te verwijderen. Maar er zijn meer schoonmaakklussen in de tuin waarbij hij goed van pas komt. Hier zetten we ze op een rijtje en vertellen bij elk hoe je het best te werk gaat.

Welke hogedrukreiniger is het meest geschikt?

Hogedrukreinigers zijn er in een groot aantal uitvoeringen. Het belangrijkste verschil is de kracht waarmee ze de waterstraal spuiten, of wel de waterdruk. De lichtere modellen hebben een waterdruk tot 110 bar, de zware uitvoeringen voor professioneel gebruik leveren meer dan 130 bar. Voor alle voorkomende klussen in huis en tuin is een waterdruk tussen de 110 en 130 bar voldoende. Een hogedrukreiniger waarvan de waterdruk regelbaar is, verdient de voorkeur. Hiermee kun je de kracht van de waterstraal aanpassen aan het te reinigen oppervlak om efficiënt te werken en beschadigingen te voorkomen. Voor verschillende toepassingen zijn borstels en andere hulpstukken verkrijgbaar, die het werk vergemakkelijken en zorgen voor een goed en veilig resultaat.

Terras reinigen met een hogedrukreiniger

man reinigt terras met hogedrukreiniger

Vuil en groene aanslag verwijderen van het terras gaat uitstekend met een hogedrukreiniger. Veel hogedrukreinigers beschikken over een systeem om reinigingsmiddelen toe te voegen. Door allesreiniger of een speciale tuintegelreiniger aan je water toe te voegen, krijg je de terrastegels nog beter schoon.

Veeg, voordat je de spuit erop zet het terras met een bezem om al het vuil, zoals dode bladeren of grote kluiten te verwijderen. Voor een goed resultaat en om beschadiging van de tegels te voorkomen, kun je het beste een opzetstuk voor terrasreiniging gebruiken. De roterende spuitmonden zorgen voor een constante, evenwichtige waterstraal.

Makita terrasreiniger

Begin aan één kant van het terras en bewerk de hele lengte, waarna je de volgende baan trekt. Zorg ervoor dat het water makkelijk weg kan lopen en begin tegenover de kant waar het water heen loopt, zodat het vuil niet terugstroomt over de pas gereinigde tegels. Op terrassen waarvan de tegels niet met cement gevoegd zijn, zal de waterstraal het zand uit de voegen spuiten en zul je na het schoonmaken nieuw zand in de voegen moeten vegen.

Hout reinigen met een hogedrukreiniger

man reinigt tuinschutting met hogedrukreiniger

Ook houten vlonders en tuinschuttigen maak je eenvoudig schoon met een hogedrukreiniger. Enige voorzichtigheid is hier wel op zijn plaats. Wanneer je een houten schutting te lijf gaat met een te krachtige waterstraal loop je het risico het hout te beschadigen en de beschermende beits of olie weg te spuiten. Een te krachtige waterstraal maakt het hout ook ruw, waardoor vuil en aanslag zich makkelijker zullen hechten.

Stel de waterstraal dus niet te krachtig in, en als je een machine hebt waarvan de waterdruk niet regelbaar is, houd de spuitmond dan wat verder van het te reinigen oppervlak af. Voor vlonders is het gebruik van een terrasborstel aan te bevelen. Voor hout zijn er speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar om aan het water toe te voegen.

Tuinmeubelen reinigen met een hogedrukreiniger

man reinigt tuinstoelen met hogedrukreiniger

Zowel houten als kunststof tuinmeubelen kun je veilig schoonmaken met een hogedrukreiniger. Verwijder eerst al het losse vuil en stof met een borstel. Stel de waterdruk laag in, voor delicate materialen zoals riet of geverfde oppervlakken zelfs zo laag als 50 bar. Voor verschillende tuinmeubelmaterialen zijn speciale schoonmaakmiddelen te koop om aan het water toe te voegen, zoals rotanreiniger, plasticreiniger en houtreiniger.

Houd de sproeier op een afstand van ongeveer 15 cm van het meubeloppervlak en spuit met een vegende beweging. Werk van boven naar beneden en houd de spuitlans voortdurend in beweging om het oppervlak niet te beschadigen. Na het schoonspuiten, spoel je het meubilair grondig af met water om de resterende reinigingsoplossing te verwijderen en strepen te voorkomen. Het beste kun je vervolgens de meubelen laten drogen in de zon, omdat het gebruik van een doek strepen op het oppervlak kan achterlaten.

Barbecue reinigen met een hogedrukreiniger

kat likt vuil barbecuerooster

We beginnen met het allersmerigste tuinmeubilair, de barbecue. Ook die krijg je zonder veel inspanning brandschoon met een hogedrukreiniger. Kies een plek in de tuin die vies mag worden en haal daar de barbecue uit elkaar. Verwijder roosters, lekbakken en andere onderdelen voor je de spuit erop zet. Spuit eerst de losse onderdelen schoon en vervolgens de bak zelf.

Houd de sproeier op ongeveer 5 centimeter van het oppervlak en spuit in een vegende beweging. En let erop dat je de sproeier niet direct op bedieningsknoppen en elektrische aansluitingen richt. Na het reinigen spoel je alles grondig af met water om het reinigingsmiddel dat je hebt gebruikt – een gewoon afwasmiddel wordt aangeraden – te verwijderen. En tenslotte spuit je de omgeving van de wasbeurt schoon, zodat er geen vet en andere resten achterblijven.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *