Boormachines Gereedschap Huis Klussen Werken met gereedschappen

Een te groot boorgat herstellen

Boorgat te groot voor de plug en de schroef? Dat kun je op verschillende manieren oplossen. Een nieuw gat ernaast boren is een oplossing, maar wat als het gat precies op die ene plek moet zitten? Dan kun je het bestaande gat kleiner maken of volledig opvullen om een nieuw gat van de juiste afmeting te boren.

Gebruik een grotere plug

De meest voor de hand liggende manier is een groter formaat plug gebruiken. Dat kan wanneer het boorgat mooi recht is, en niet slordig omdat de boor is uitgegleden. Je zult dan ook een grotere schroef nodig hebben. Heb je plug en schroef niet voor het grijpen, dan komt de volgende oplossing in aanmerking.

Vul het gat op met tandenstokers of lucifers

Spuit houtlijm in het gat en steek er dan tandenstokers of lucifers in tot het gat volledig gevuld is. Tik ze lichtjes aan met een hamer om ze zo diep mogelijk in het gat de duwen. Laat de lijm drogen en breek de uitstekende einden van de tandenstokers of lucifers af. Nu kun je de schroef in het gerepareerde boorgat draaien. Een snelle en simple manier, die geschikt is voor schroeven waaraan niet al te zware dingen komen te hangen.

Gebruik staalwol

Duw een stukje staalwol in het gat en druk het stevig aan met een schroevendraaier. Het samengeperste staalwol geeft de schroef voldoende grip voor lichte belastingen.

Vul het boorgat met plamuur

Spuit het te grote gat vol met plamuur en duw direct de plug erin, terwijl het vulmiddel nog vloeibaar is. Wanneer de plamuur is uitgehard, zit de plug muurvast.

Een te groot gat in gipsplaat

toggle plug

Bij gipsplaat werken bovenstaande oplossingen niet omdat de verbinding niet sterk genoeg zal zijn. De beste manier is een speciale ‘toggle’ plug te gebruiken. Deze plug veranktert zichzelf aan de achterkant van de gipsplaat en houdt de schroef stevig genoeg vast om niet al te zware voorwerpen aan op te hangen.

In hout

houten deuvels en hamer

Een te groot boorgat in hout kun je opvullen met verschillende materialen. Het beste kun je een houten deuvel gebruiken, een stukje hout ter grootte van het gat. In de meeste gevallen zul je het gat nog wat bij moeten boren om de deuvel passend te maken. Spuit houtlijm in het gat en tik de deuvel op zijn plaats. Wanneer de lijm is uitgehard kun je een nieuw gat boren op de juiste maat.

In metaal

Om een boorgat in metaal op te vullen, heb je een speciaal product nodig, zoals SteelStik. Dat is een met staal versterkte epoxyplamuur die wordt gebruikt voor allerhande reparaties in metaal. Laat een uur uitharden en je kunt een nieuw gat met de juiste diameter boren.

In kunststof

secondenlijm

Voor het herstellen van een te groot boorgat in plastic is secondelijm de aangewezen oplossing. Als het gat meer vulmateriaal nodig heeft, steek dan een stukje hout of een tandenstoker in het gat voordat je de lijm aanbrengt.

Meer slimme tips van de Klium vakman vind je in 15 boor- en schroeftips.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *