Gereedschap Handgereedschap Klussen Onderhoudsadvies Tuin

Een snoeischaar slijpen

Een vorstvrije dag in februari is een goede gelegenheid om de tuin in te gaan voor het eerste snoeiwerk van het seizoen. Bomen en struiken die je het best in februari kunt snoeien zijn onder meer fruitbomen, clematis, coniferen en heesters. Is je snoeischaar klaar voor de klus? Een botte snoeischaar veroorzaakt onnodig grote snoeiwonden en je krijgt er dikkere takken moeilijk mee doorgeknipt. Maar een snoeischaar is een van de tuingereedschappen die je zelf eenvoudig kunt slijpen.

Dit heb je nodig

  • Schuurspons
  • Water en zeep
  • Staalwol
  • Droge doek
  • Diamantvijl of vijlsteen
  • Lijnolie

Je snoeischaar slijpen in 3 stappen

1 Schoonmaken

Als je dit nog niet gedaan hebt aan het eind van het tuinseiszoen, is het nu tijd om je snoeischaar grondig te reinigen. Maak de snijbladen schoon met een schuursponsje, water en zeep of een vloeibaar schuurmiddel. Hardnekkige verontreiniging kun je het best te lijf gaan met staalwol. Verwijder alle plantenresten en droog de snoeibladen vervolgens met een doek.

2 Slijpen

Maak de snoeischaar eerst weer even vochtig, om te voorkomen dat de groeven in de messen verstopt raken. Houd je snoeischaar zo in je hand dat de snijbladen in een hoek van circa 20 graden staan. Je kunt hem ook in de bankschroef klemmen, dat werkt misschien prettiger. Pak de vijl of vijlsteen en begin de binnenkant van het snijblad te vijlen; werk naar de punt toe. Beweeg in de richting waarop het snijblad in de fabriek is geslepen, wat je kunt zien aan de vorm van het mes. Afhankelijk van hoe bot je snoeischaar is, haal je de vijl zo’n 10 tot 50 keer over het snijblad. Heb je verschillende vijlen? Begin dan met een grove vijl en eindig met een fijne vijl om alle metaalsplinters te verwijderen.

3 Invetten

Na het slijpen vet je de bladen van de snoeischaar in met een doekje met wat lijnolie om roesten tegen te gaan. Nu is je snoeischaar weer schoon en scherp, klaar voor de klus.

man snoeit fruitboom
  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *