Een scheidingswand maken: welke kies je?

Met een scheidingswand creëer je een extra ruimte. Voor een werkkamer bijvoorbeeld, of een kinderkamer. Maar scheidingswanden hebben meer functies. Een lage tussenwand kan puur decoratief zijn. Een glazen tussenwand kan dienen als douchewand. Met isolatiemateriaal tussen de gipsplaten wordt een scheidingswand geluidswerend.

Een scheidingswand van gipsplaten

Gipsplaat of Gyproc is het meest gebruikte materiaal voor tussenwanden. Zo’n wand is bijzonder licht van gewicht, waardoor je hem zonder probleem op elke ondergrond kunt plaatsen. De constructie is eenvoudig. De platen worden aan twee zijden vastgeschroefd op een raamwerk van houten latten of metalen rachels. Tussen de gipsplaten kun je eventueel isolatiemateriaal aanbrengen. Nadat je de voegen hebt gedicht met een vulmiddel, kun je de wand naar wens betegelen, pleisteren of behangen.

Voor natte ruimtes zijn speciale vochtwerende gipsplaten te koop.

Hout in plaats van Gyproc

In plaats van gipsplaat kun je ook multiplex, spaanplaat of MDF (Medium Density Fiberboard) gebruiken. Je gaat hierbij op dezelfde manier te werk. Meer over de verschillende houten plaatmaterialen kun je lezen in ons blogartikel Houten plaatmaterialen en panelen.

Een scheidingswand van cellenbetonblokken

Cellenbeton blokken – of gasbetonblokken – zijn grote, lichtgewicht bouwstenen waarmee je snel een tussenwand kunt bouwen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, met een dikte van 5 tot 10 cm, een breedte van 60 cm en een hoogte van 20 of 40 cm. Er zijn zelfs kwartronde cellenbetonblokken te koop, waarmee je een ronde muur kunt maken.

Cellenbetonblokken verlijm je met een hiervoor bestemde lijm. Op maat zagen gaat het beste met een speciale gasbetonzaag, die is voorzien van extra geharde tanden.

Een wand van cellenbetonblokken is vochtbestendig, warmte-isolerend en brandwerend. Omdat je hem goed kunt betegelen is hij ideaal voor vochtige ruimtes in huis.

Tip: Wil je boren in cellenbeton, gebruik dan geen steenboor of betonboor, maar een ijzerboor. En kies een boortje dat 1mm kleiner is dan de maat van de plug.

Een scheidingswand van glazen bouwstenen

Een glazen tussenwand is decoratief en zorgt dat er geen lichtinval verloren gaat. Glazen bouwstenen zijn verkrijgbaar in verschillende tinten en zowel in matte als heldere uitvoering. Voor een vierkante meter heb je 25 stenen nodig.

Zo’n decoratieve glazen wand kun je op twee manieren opbouwen: metselen met speciale metselspecie voor glazen bouwstenen, of met een zogenaamd snelbouwsysteem, dat bestaat uit kunststof kunststofprofielen die je afwerkt met siliconenkit.

Meer ideeën voor scheidingswanden

Naast de drie mogelijkheden die we hier hebben aangestipt zijn er nog veel meer oplossingen voor tussenwanden. Omdat er geen zware constructieve eisen aan worden gesteld, kun je je fantasie de vrije loop laten. Kijk ter inspiratie maar eens op deze Pinterest pagina.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *