Een metalen hek schilderen

Een metalen hek als afscheiding van tuin of balkon heeft twee functies: het is er voor de sier en voor de veiligheid. Voor beide doeleinden is goed onderhoud van belang. Roestig en beschadigd hekwerk is geen gezicht, en vooral op een balkon kan het gevaarlijk zijn als roest het metaal van de balustrade aantast.

Materialen

 • Metaallak of aluzinc lak
 • Verfafbijtmiddel
 • Metaalontvetter
 • Snelplamuur voor metaal
 • Fijn schuurpapier (korrel 320)
 • Anti-roestgrondverf
 • Hechtprimer
 • Metaalvernis

Gereedschappen

Van welk metaal is het hek gemaakt?

De metaalsoort waarvan je hek is vervaardigd is bepalend voor de behandeling en het soort verf of lak dat je gaat gebruiken.

Ferro metaal

Staal, smeedijzer en gietijzer zijn ferro metalen. Deze zijn onderhevig aan roest. Een hek van ferro metaal verf je met metaallak.

Non-ferro metaal

detail van roestig tuinhek

Gegalvaniseerd metaal, RVS, aluminium of zink zijn non-ferro metalen. Deze roesten niet, maar kunnen natuurlijk wel aan een opknapbeurt met een frisse laklaag toe zijn. Voor een hek van een van deze materialen gebruik je aluzinc lak.

Roestplekken zijn dus een aanwijzing dat het hekwerk van ferro metaal is gemaakt. Een andere aanwijzing is dat ferro metaal magnetisch is en non-ferro metaal niet. Twijfel je over het materiaal van jouw hek, houd er een magneet tegenaan.

Een metalen hek schilderen in 7 stappen

 1. Doe een laktest
 2. metalen balkonhek

  Is de oude verflaag nog gaaf en roestvrij, dan kun je deze overschilderen zonder roestbehandeling of primer. Strijk in dat geval eerst een beetje metaallak of aluzinc lak op een klein stukje van het hek. Laat dit drogen en kijk of de nieuwe lak niet rimpelt of losraakt.

 3. Verwijder de oude verf
 4. Is de oude verflaag beschadigd of oneffen, dan zul je deze moeten verwijderen voor een mooi resultaat. Gebruik hiervoor een staalborstel, verfkrabber of een afbijtmiddel en bescherm jezelf met een veiligheidsbril, werkhandschoenen en een stofkapje. Een afbijtmiddel laat je minstens zes uur intrekken, waarna je de verfresten verwijdert met een staalborstel.

 5. Schuur het hek
 6. Schuur het hek op met een schuurmachine of een schuurblokje. Gebruik schuurpapier met een fijne korrel en verwijder het schuurstof met een zachte borstel. Ook bij het schuren is het raadzaam een veiligheidsbril en een stofkapje te dragen.

 7. Repareer het hek waar nodig
 8. Beschadigingen in het hek kun je repareren met metaalplamuur. Breng dit aan met een plamuurmes en laat goed uitharden voordat je verder gaat. Wil je niet te lang wachten, gebruik dan snelplamuur.

 9. Ontvet het hek
 10. Verf hecht niet goed op een vet oppervlak. Maak het hek grondig schoon met een ontvettingsmiddel, dat je oplost in een emmer water en aanbrengt met een doek of spons. Spoel het hek na met water.

 11. Zet het hek in de grondverf
 12. Gebruik een ronde kwast om het hele hek in de anti-roest grondverf te zetten.

 13. Schilder het hek
 14. Nadat je de grondverf hebt laten drogen, kun je het hek schilderen in de kleur van je keuze. Die keuze is in metaallakken veel groter dan in aluzinc lakken, maar ook op non-ferro metalen kun je metaallak gebruiken, nadat je eerst een laag hechtprimer hebt aangebracht.

Tip: wil je het hek extra mooi en weerbestendig afwerken, dan kun je als laatste een laag metaalvernis aanbrengen.

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *