Gereedschap Huis Klussen

Een mengkraan installeren

Mengkranen zijn er in twee uitvoeringen

Een mengkraan – het woord zegt het al – is een kraan die warm en koud water mengt tot de gewenste temperatuur. Je kunt kiezen voor een kraan met een enkele greep of met twee grepen. Voor de installatie maakt het geen verschil.

Tip: Voor bad of douche is een thermostatische mengkraan een goed alternatief. Het water uit zo’n kraan heeft een constante temperatuur, die je vooraf instelt. Behalve handig, is dat ook veilig, omdat het water nooit per ongeluk te heet kan worden. Speciaal wanneer je kleine kinderen hebt, is een thermostatische mengkraan het overwegen waard.

Materialen

  • Mengkraan
  • Teflon tape

Een mengkraan installeren in 4 stappen

S-koppelingen en sierrozetten voor mengkraan

1.Sluit het water af. Draai de hoofdkraan dicht en draai de kraan die je gaat vervangen open tot er geen water meer uitkomt.

2.Verwijder de oude kraan. Draai de moeren van de kraan links en rechts gelijkmatig los met de verstelbare steeksleutel. Verwijder de kraan en draai ook de sierrozetten en de S-koppelingen los.

3. Monteer de nieuwe kraan

  • Controleer of de hartafstand – dat is de afstand tussen het middelpunt van de warm- en koudwaterleiding – correct is voor de nieuwe kraan. Standaard is deze afstand 15 cm.
  • Omwikkel de schroefdraad van de S-koppelingen met een paar lagen teflontape. Dit doe je in de draairichting, met de klok mee.
  • Schroef de S-koppelingen terug in de muurplaat.
  • Gebruik een waterpas om de positie van de kraan te controleren en corrigeer indien nodig.
  • Bevestig de sierrozetten en de pakkingringen en draai de kraan met de aansluitmoeren vast op de S-koppelingen. Draai de moeren om en om vast, dit om te voorkomen dat je de kraan ‘scheef trekt’.
steeksleutel draait moer van mengkraan vast

4.Controleer op lekkages

Draai de hoofdkraan weer open en kijk of de kraan goed werkt en niet lekt. Wil je 100% zeker zijn, dan kun je het water weer afsluiten en de kraan losdraaien om te zien of de koppelingen droog zijn gebleven. Zijn ze vochtig, breng dan opnieuw tape aan.

Tip tegen beschadigingen

Om te voorkomen dat je krassen maakt op het chroom van de moeren, kun je ze met een doek omwikkelen wanneer je ze vastdraait. En een doek op de bodem van het bad of de douchebak zorgt dat je geen brokken maakt als je per ongeluk iets uit je handen laat vallen tijdens het monteren.

Meer loodgieterstips en stappenplannen kun je lezen in Een buitenkraan aanleggen en Waterleiding solderen.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *