Gereedschap Handgereedschap

Tips voor het kiezen van de juiste dopsleutel

De dopsleutel is onbewust vaak één van de meest gebruikte gereedschappen in een gereedschapskist, vergelijkbaar met de schroevendraaier. Ideaal handgereedschap voor de vakman want voor het vast- of losdraaien van een bout of moer grijp je doorgaans al snel naar een dopsleutel. Een gereedschapskist is dan ook niet compleet zonder dit handige stuk gereedschap. Waar moet je op letten bij de aankoop van een dopsleutel? Deze tips helpen je de beste keuze te maken.

Verschillende soorten dopsleutels

De traditionele variant dopsleutel laat zich het best vergelijken met een schroevendraaier. Bestaande uit één geheel met een vaste kop. Denk bijvoorbeeld aan het gereedschapskistje in kofferbak van een auto, waar doorgaans een dopsleutel voorradig is. Handig bij het verwisselen van een band.

Naast de traditionele variant dopsleutel, bestaande uit één stuk, zijn er ook dopsleutels die een losse kop of bits hebben. Veel merken leveren een combinatieset met bits voor zowel schroevendraaier als dopsleutel. De dopsleutel met losse kop staat ook wel bekend als de ratel, waarvan er vaak ook een magnetische variant is. De ratel werkt met een ratelsysteem dat zorgt dat je bij het vast- of losdraaien na één slag gedaan te hebben de sleutel niet steeds van de moer of bout hoeft te halen voor een nieuwe slag. Zo kun je vele slagen maken in één slag.

Hikoki 705315M boor/bit set

Naast de traditionele dopsleutel en de ratel is er ook de haakse dopsleutel. De haakse dopsleutel maakt gebruik van hefboomwerking waardoor je meer kracht kunt zetten. Ook is de grip vaak beter bij een haakse dopsleutel vanwege de hoek in het stuk gereedschap. De haakse dopsleutel is dan ook geschikt voor het grove werk waarbij je veel kracht moet zetten.

Naast de dopsleutels in de vorm van handgereedschap bestaan er ook dopsleutels die werken op elektrische aandrijving, zoals je wellicht kent van de autogarage.

Bosch dopsleutels met magneet

Voor welke toepassing?

In de eerste plaats is het van belang om te bepalen voor welke toepassing je de dopsleutel wenst in te zetten. Niet iedere dopsleutel is namelijk hetzelfde en afhankelijk van de bout of moer kun je bepalen welke dopsleutel hierop past. Doorgaans hebben bouten en moeren of 6, of 12 vlakken en een verschil in mm. Bij Klium tref je alle soorten en maten dopsleutels van de verschillende grote merken aan.

Een prettige bijkomstigheid van het kiezen voor een dopsleutelset is het feit dat je met een set altijd de juiste maat voor de juiste toepassing bij de hand hebt. Ben je op zoek naar een dopsleutel voor gemakkelijk werk, dan kies je voor de standaard variant die je op dezelfde manier kunt gebruiken als een schroevendraaier.

Dopsleutelset van Gedore

Merkvoorkeur

Heb je andere handgereedschappen van een bepaald merk en ben je daar tevreden over? Dan is de beste raad: hou je bij dit merk. Bij Klium leveren we dopsleutels van alle gerenomeerde merken in handgereedschap en van praktisch ieder merk zijn de verschillende varianten leverbaar. De dopsleutels van de verschillende merken doen daarnaast nauwelijks voor elkaar onder in betrouwbaarheid en gebruiksmogelijkheden.

doppenset Bahco scharnierende ratelkop
  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *