Alles over de afkortzaag: uitleg, handige tips & aankoopadvies

Deze blog post geeft een antwoord op al jouw vragen:

Waarvoor wordt een afkortzaag gebruikt?

De afkortzaag is het ideale gereedschap om op een nauwkeurige en snelle manier balken te zagen. Met dit type zaag is het daarnaast ook mogelijk om in verstek te zagen, wat deze machine ook interessant maakt voor het zagen van o.a. plinten.

Je kan een afkortzaag eigenlijk beschouwen als een compacte zaagtafel. Met het verschil dat een afkortzaag dus wel veel kleiner en gemakkelijker te verplaatsen is. Een bijkomend verschil is dat bij een zaagtafel het zaagblad in de tafel is gemonteerd, terwijl bij afkortzagen het zaagblad zich boven het te zagen materiaal bevindt. Door het handvat naar beneden te trekken kan je door het materiaal heen zagen.

Welke soorten afkortzagen zijn er?

Afkortzagen worden onderscheiden aan de hand van de functie die ze moeten vervullen. Zo heb je afkortzagen met een verstekfunctie en met een trekfunctie. De afkortzaag met verstekfunctie heeft alleen de mogelijkheid om in een verticale richting te bewegen . Daardoor is de zaag niet geschikt voor het zagen van bredere planken.
De afkortzaag met trekfunctie is – zoals de naam doet vermoeden – een afkortzaag die naast de verticale bewegingen ook in de horizontale richting kan bewogen worden. Dit heeft het voordeel dat ook bredere planken gezaagd kunnen worden.

5 tips voor de aankoop van een afkortzaag

In afkortzagen is er veel keuze. Zoveel zelfs dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het goed om op voorhand een checklist voor jezelf te maken, zodat je gerichter kan zoeken. Bij de aanschaf van een nieuwe afkortzaag kan je bij het opstellen van die checklist dan rekening houden met volgende factoren:

 1. Je maakt voor jezelf op voorhand best uit hoe vaak je de machine gaat gebruiken en voor welk soort van werk je de afkortzaag gaat gebruiken. Voor het vermogen van de machine geldt, hoe hoger het vermogen hoe krachtiger de machine – en dus hoe geschikter de machine is voor professioneel en veelvuldig gebruik.
 2. Omdat er op een afkortzaag steeds maar één specifiek zaagblad past, hou je best rekening met de diameter van het zaagblad. Het formaat van het zaagblad bepaalt immers de maximale diepte van de zaagsnede. Kies een zaag die diep genoeg kan zagen om de werkzaamheden mee te klaren.
 3. Wanneer je vaak bredere balken of planken dient te zagen overweeg je best een afkortzaag met trekfunctie.
 4. Gebruik je de afkortzaag veelvuldig, overweeg het aanschaffen van een (verstelbaar) onderstel. Met een onderstel staat de zaag hoger, dit is vaak prettiger werken.
 5. Het nauwkeurig afzagen van een balk of plint op lengte kan vaak lastig zijn. Een laser kan daarom een extra handig hulpmiddel zijn. Ga na of de afkortzaag een laser heeft. Deze is gemonteerd in het voorste gedeelte onder het zaagblad en geeft de zaaglijn weer. De nauwkeurigheid van een zaagsnede kan je altijd ook controleren door de zaag naar beneden te trekken wanneer die uit staat en het hout raakt, ook al heeft de afkortzaag geen laser.

Het aanbod

De grootste A-merken Festool, Bosch, Dewalt, Metabo, Hitachi en Makita hebben tal van verschillende types afkortzagen. In onderstaande tabel vergelijken we van deze fabrikanten telkens één afkortzaag met elkaar.

Metabo Festool Makita Dewalt Hitachi Bosch
Model KGS 216 M KS 120 EB KAPEX LS0815FL DWS780 C8FSHE GCM 12 GDL
Vermogen 1200 W 1600 W 1400 W 1675 W 1050 W 2000 W
Zaagblad
Diameter
216 mm 260 mm 216 mm 305 mm 216 mm 305 mm
Max. zaagbreedte 90°/45° 305 / 205 mm 305 / 215 mm 244 / 76 mm
Max. zaagdiepte 90°/45° 65 / 36 mm 215 / 88 mm 65 / 55  mm 211 / 112 mm  65 x 312 mm / 65 x 220 mm
Gewicht 13,5 kg 21,5 kg 14,2 kg 24,8 kg 15 kg 32,1 kg
Toerental onbelast 5000 tpm 1400-3400 tpm 5000 tpm 1900-3800 tpm 5500 tpm 3800 tpm
(Aansluiting) Stofafzuiging ja ja ja ja ja ja
Laser ja ja ja nee ja ja
Detail afkortzaag klik hier klik hier klik hier klik hier klik hier klik hier
 • KGS 216 M
 • KS 120 EB KAPEX
 • LS0815FL
 • DWS780
 • C8FSHE
 • GCM 12 GDL

Bovenstaande zagen maken allemaal deel uit van het aanbod bij Klium. Maar er zijn nog veel meer keuzemogelijkheden. Verken daarom rustig het aanbod met bovenstaande tips en je eigen voorkeuren in het achterhoofd.

Geraak je er niet onmiddellijk uit?

Neem dan even contact op met de Klium klantendienst. De medewerkers helpen je graag verder om je keuze te vergemakkelijken.

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *