Alles wat je moet weten voor je een bovenfrees of andere freesmachines koopt

Naast de professionele, computergestuurde CNC freesmachines die in de industrie worden gebruikt, zijn er verschillende handfreesmachines die interessant zijn voor ‘de gevorderde doe-het-zelver’. Hier zetten we de mogelijkheden op een rijtje en geven tips over het kiezen van en werken met een freesmachine.

Welke freesmachine kiezen?

Wanneer je erover denkt een freesmachine aan te schaffen, zul je al een idee hebben wat je ermee wilt gaan doen. Dat is ook een eerste voorwaarde, want er zijn grote verschillen tussen de verschillende typen en ze zijn niet zomaar uitwisselbaar.

Bovenfrees

De bovenfrees is de meest gebruikte freesmachine. Je kunt er gleuven en profielranden mee maken, allerlei vormen uitfrezen met behulp van sjablonen en je kunt hem ook gebruiken voor precisie zaagwerk.

Toon mij alle bovenfrezen

Lamellenfrees

Met een lamellenfrees maak je blinde houtverbindingen, zoals zwaluwstaartverbindingen, deuvels of lamello’s.

Toon mij alle lamellenfrezen

Muurfrees

Om kabels en leidingen weg te werken gebruik je een muurfrees, ook wel sleuvenfrees genoemd. Met deze machine frees je parallelle gleuven in de muur, waarna je de tussenliggende steen kunt weghakken met een elektriciensbeitel.

Toon mij alle muurfrezen

Lakfrees

De lakfrees is een buitenbeentje, omdat je er geen groeven of profielen mee maakt. Hij wordt gebruikt om verflagen te verwijderen van egale oppervlakken en verricht dit klusje een stuk sneller en prettiger dan schuurpapier.

Toon mij alle lakfrezen

Kantenfrees

De kantenfrees is bedoeld om randen af te werken. Met de verschillende freesbitjes kun je de mooiste profielrandjes aanbrengen op je zelfgemaakte meubels en werkbladen.

Toon mij alle kantenfrezen

Multifrees

Zoals de naam al zegt, is deze freesmachine geschikt voor meerdere werkzaamheden. Met behulp van verschillende opzetstukken kun je hem als bovenfrees en als kantenfrees gebruiken.

Toon mij alle multifrezen

Waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf van een freesmachine?

Behalve het soort werk dat je ermee kunt doen, zijn er nog andere criteria die meetellen bij de aankoop van een freesmachine:

Toerental

Freesmachines zijn krachtige power tools, met een toerental van zo’n 25.000 tot 30.000 p/m. De beste keus is een machine met instelbaar toerental, zodat je dit aan kunt passen aan de hardheid van het materiaal. De meeste machines bieden deze mogelijkheid.

Freesdiepte en freesdiameter

Vergelijk voor je beslist de informatie die hierover bij de verschillende machines wordt verstrekt. Hoe groter de maximale freesdiepte en freesdiameter, hoe meer verschillende dingen je met je freesmachine kunt doen.

Veiligheidsvoorzieningen

Bij sommige freesklussen vliegen de splinters je letterlijk om de oren en andere zijn een stoffige aangelegenheid. Kies daarom bij voorkeur een freesmachine die is uitgerust met een beschermkap en een stofzak of aansluiting voor stofzuiger.

De verschillende freesbitjes

De freesmachine is alleen maar de aandrijving, het zijn de frezen of freesbitjes die het werk doen. Er zijn ruwweg twee typen frezen: groeffrezen, om groeven en sleuven te maken, en afkantfrezen waarmee je randen afwerkt. Binnen deze onderverdeling bestaan weer allerlei verschillende vormen, zoals een U-groeffrees, een V-groeffrees, diverse profielfrezen, zwaluwstaartfrezen en andere. Let bij de aanschaf op de diameter van de schacht, afhankelijk van je freesmachine heb je frezen van 6 of 8 mm nodig.

Toon mij alle groeffrezen

Toon mij alle afkantfrezen

Een andere afweging bij de keuze is het materiaal waarvan de freesbitjes zijn gemaakt. Voor hout en kunststof kun je het beste HSS (snelsnijtaal) frezen gebruiken, voor steen en metaal HM (hardmetaal) frezen. Er is een grote keus aan frezensets van bekende merken. Een hoofdstuk apart is de muurfrees, die werkt met slijpschijven. Voor het maken van gleuven in een betonnen vloer zul je diamantschijven moeten gebruiken.

Toon mij alle frezensets

Nuttige accessoires

Mooi en veilig werken met een freesmachine

Zeker als je nog niet veel ervaring hebt, is het een goed idee om eerst te oefenen op een stuk afvalmateriaal. Hoe je uiteenlopende klussen met een bovenfreesmachine professioneel aanpakt, wordt stap voor stap getoond in deze instructieve videoserie van Festool.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *