Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Werken met gereedschappen

Bouwstofzuiger, ook handig voor de doe-het-zelver

Wanneer komt een professionele bedrijfsstofzuiger van pas bij het klussen? Dat hangt af van de klus en van wat er moet opgezogen worden: water of droog stof, puin of modder. Industriële stofzuigers gaan door waar gewone huishoudstofzuigers het af laten weten.

Het is altijd belangrijk om zo schoon mogelijk te werken. Ten eerste vanwege veiligheid: een bepaalde concentratie stof in een slecht geventileerde ruimte kan bij een vonk een explosie veroorzaken en verminderd zicht kan ook zorgen voor onveilige situaties, je struikelt sneller over rondslingerend gereedschap. Ten tweede voor je gezondheid: stof van beton en plamuur is al schadelijk, laat staan stof van schimmel, glaswol of zelfs asbest.
Ten derde is niets zo vervelend als klaar te zijn met schuren op de bovenverdieping en erachter te komen dat de rest van het pand nu bedekt is onder een laag stof!

Welke typen zijn er te koop?

Indeling in op te zuigen materiaal

Er zijn industriële stofzuigers voor alleen droge stoffen, voor vloeistoffen en alleszuigers die beide aankunnen, de zogenaamde nat/droog stofzuigers.

De stofzuiger voor droge stoffen, wordt ook wel puinstofzuiger genoemd. Er zijn modellen met of zonder stofzuigerzak te koop. Deze kunnen (tot een bepaalde maat) grotere stukken opzuigen dan een normale stofzuiger. De varianten met zak zijn vaak voor fijn en/of schadelijk stof, zoals steen of glaswol. De modellen zonder zak zijn geschikt voor de normalere soorten stof en zijn voorzien van een stevige bak waar het stof en gruis in opgevangen wordt.

Toon mij alle droog stofzuigers

De professionele stofzuigers die vloeistoffen kunnen opzuigen hebben een speciaal waterdicht reservoir waar het water of de modder in opgevangen wordt. Hierin bevindt zich een sensor die zorgt dat de machine afslaat zodat het reservoir niet overloopt en de motor beschadigt.

Toon mij alle nat stofzuigers

De bouwstofzuigers die beide aankunnen hebben een stofzak voor het stof en als er vloeistof opgezogen gaat worden, dient de stofzak te worden verwijderd.

Toon mij alle nat en droog stofzuigers

Waar kun je verder nog op letten bij het aanschaffen van een bedrijfsstofzuiger:

 • kunnen apparaten zoals bv een schuurmachine direct op de stofzuiger worden aangesloten en bestaat de mogelijkheid dat de stofzuiger aangaat op het moment dat de machine wordt aangezet?
 • de lengte van het snoer, heb je direct al een verlengsnoer nodig?
 • het gewicht, als het apparaat leeg al heel zwaar is, is deze dan nog eenvoudig te legen als hij vol is?
 • zijn de stofzakken opnieuw te gebruiken of moet je steeds nieuwe aanschaffen en wat is de prijs van deze vervangingen?
 • kun je het snoer makkelijk opbergen?
 • wordt het filter automatisch gereinigd? Zoniet, zul je daar zelf steeds aan moeten denken.

Bekijk hier hoe een zelfreinigend filter werkt

Indeling in klassen

De industrie stofzuigers met zak zijn ingedeeld in L-, M-, en H-klasse.
L-klasse is geschikt voor de meeste elektrische apparaten en zorgt voor voldoende afzuiging.

Toon mij alle L-klasse stofzuigers

M-klasse geeft goede afzuiging bij alle elektrische apparaten, ook bv freesmachines.

Toon mij alle M-klasse stofzuigers

De H-klasse tenslotte is voor stof met virussen en bacteriën en kankerverwekkende stoffen als asbest. Maar daar moet je natuurlijk vanaf blijven en eventuele werkzaamheden overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf.

Toon mij alle H-klasse stofzuigers

Tips voor de aankoop

 • De flexibiliteit van de slang kan belangrijk zijn. Als je bijvoorbeeld een schuurmachine gaat aansluiten is het wel zo prettig als de slang flexibel is. Een stugge slang beperkt je bewegingen.
 • Een afstandsbediening op de steel kan een handige optie zijn, zodat je daar meteen de stofzuiger kunt starten. Festool heeft hier bijvoorbeeld een optie voor.
 • Let op: het wattage alleen bepaalt niet de kracht, die is ook afhankelijk van hoe efficiënt de machine is ingericht. Als de zuigkracht voldoende is, kun je er bv ook een ontstopping in de gootsteen mee verhelpen.
 • Kan het apparaat ook blazen? Handig voor luchtbedden.
 • Er zijn modellen waar een gereedschapskist op geklikt kan worden, als je je gereedschap bij de hand wilt houden.
 • Kijk ook zeker naar de wieltjes, bij intensief gebruik zullen plastic wieltjes sneller slijten.
 • De goedkopere modellen produceren vaak aanzienlijk meer geluid.
 • WordPress
 • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *