Boormachines Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Werken met gereedschappen

Boren met een klopboormachine

De klopboormachine dankt zijn naam aan de klopfunctie, die je instelt voor boren in harde steensoorten. Met de knop op ‘boren’, werkt de machine hetzelfde als een gewone schroefboormachine, zet je hem op ‘kloppen’, dan draait de boor niet alleen rond, maar beweegt ook krachtig op en neer. Ongeveer zoals een hamer die de steen verpulvert. Klopboormachines zijn er zowel op netstroom als met een accu.

Hoe werkt de klopfunctie?

Op de as van de machine bevindt zich een ronde schijf met aan één kant gekartelde tanden. Een andere getande schijf is vast in de machine gemonteerd. Wanneer de klopfunctie uit staat, raken de schijven elkaar niet, maar schakel je hem aan, dan grijpen de tanden van beide schijven in elkaar. De rotatie van de as produceert een sterke trillende beweging, die ervoor zorgt dat je met een klopboormachine steen kunt verpulveren.

Boren met of zonder klopfunctie

Afhankelijk van het materiaal waarin je gaat boren, zet je de klopfunctie aan of uit.

  • Boren in beton, harde steensoorten of metselwerk? Zet de klopfunctie aan.
  • Boren in zachtere materialen als hout of gipsplaat? Zet de klopfunctie uit om te voorkomen dat de boorgaten te groot worden.
  • Boren in tegels? Zet de klopfunctie uit zolang je in de tegel boort om barsten te vermijden en zet de klopfunctie aan zodra je door de tegel heen bent en in de muur boort.
  • Schroeven? Zet de klopfunctie uit en laat de machine op lage snelheid draaien.

Koppel en toerental instellen

Koppel en toerental instellen
Koppel en toerental instellen

De kracht van een klopboormachine wordt bepaald door het koppel, ook wel de draaikracht van een boormachine genoemd. Het koppel wordt uitgedrukt in Nm (Newtonmeter). Een klopboormachine heeft verschillende koppelstanden, die je kunt aanpassen door aan de instellingsring te draaien. Hoe hoger het koppel, hoe krachtiger en sneller je kunt boren. Het juiste koppel is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het materiaal waarin je boort, de diameter van de boor en het soort boor.

Basisregels

  • Hoe harder het materiaal, hoe lager het koppel en hoe trager je boort.
  • Hoe kleiner de boordiameter, hoe hoger het koppel en hoe sneller je boort.

Ook het juiste toerental is van belang. Een klopboormachine heeft gewoonlijk twee versnellingen, één om te boren en één om te schroeven. Een laag toerental betekent meer koppel, een hoog toerental betekent minder koppel. Schroeven gaat het best bij lage toeren, boren bij hoge toeren.

Waar de verschillende knoppen en schuifjes op een boormachine voor dienen en hoe je ze gebruikt om de machine in te stellen voor uiteenlopende klussen, kun je lezen in Je boormachine instellen: zo doe je het goed.

Veilig werken met een klopboormachine

Werken met powertools brengt altijd risico’s met zich mee. Werk geconcentreerd en bescherm jezelf met een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Dit laatste is vooral van belang vanwege het hoge geluidsniveau wanneer je met de klopfunctie werkt.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *