Boren in muur van snelbouwsteen

Boren in muur van snelbouwsteen

Een gat in de muur boren is een klus waar zelfs de meest onhandige doe-het-zelver niet aan ontkomt. Want als je iets wilt ophangen, zul je voor een of ander soort bevestiging moeten zorgen, in de meeste gevallen een schroef en een plug.

Welke materialen en gereedschappen je het best kunt gebruiken, is afhankelijk van wat je wilt ophangen – een kalender stelt minder voorwaarden dan een flatscreen tv – en van het soort muur. Elk bouwmateriaal heeft zijn specifieke eigenschappen en daar moet je rekening mee houden bij het kiezen van de boor, de plug en de schroef.

In dit artikel geven we tips en advies van de vakman voor het boren in snelbouwsteen.

Wat is snelbouw?

snelbouwsteen
Snelbouwstenen zijn een veel gebruikt materiaal voor spouwmuren en binnenmuren. Het zijn grote, geperforeerde bakstenen, die worden gemetseld of gelijmd. Door de gaten zijn de stenen licht en makkelijk hanteerbaar en dankzij hun grote formaat is een muur snel opgetrokken. Omdat een muur van snelbouwstenen veel holle ruimten heeft, isoleert hij beter dan een massieve muur. Snelbouw moet altijd worden afgewerkt met een pleisterlaag, want anders dan traditionele baksteen is het niet geschikt voor zichtwerk.

Boortechniek in snelbouwsteen

Boren in snelbouwsteen doe je met een steenboortje. Hetzelfde boortje dat je ook gebruikt voor massief stenen muren. Een steenboor herken je aan de stompe kop, met ‘vleugels’ die de steen als het ware kapot slaan. In snelbouwsteen kun je het beste boren:

  • op het hoogste toerental
  • met het klopmechanisme uitgeschakeld

Tip: Weet je niet van welk materiaal de muur achter de pleisterlaag is opgetrokken? Boor dan een ondiep gaatje en kijk welke kleur het gruis heeft dat eruit komt, het zogenaamde boormeel. Is dit rood, dan is de muur van baksteen. Is het wit of grijs, dan is de kans groot dat je met beton te maken hebt en kun je beter een betonboor gebruiken en je boormachine op de klopstand zetten.

Welke boormachine is geschikt?

Snelbouwsteen is minder hard dan beton en je kunt er elke boormachine voor gebruiken: een elektrische, een accuboormachine of een schroefboormachine. Zolang je het maar niet met een boorhamer te lijf gaat. En, zoals gezegd: als je machine een klopstand heeft, schakel deze dan uit.

De juiste plug voor snelbouwsteen

Plug

Er zijn speciale snelbouw pluggen in de handel, maar in de meeste gevallen voldoet een universele plug. Dat is een allround plug die voor praktisch alle bouwmaterialen geschikt is. In massieve muren spreidt hij uit doordat de kop van de plug door de schroef naar achter wordt geduwd. In holle bouwstoffen, zoals snelbouwsteen, vormt de plug een knoop die ervoor zorgt dat de schroef niet uit de muur kan worden getrokken. Kies de langere pluggen uit je voorraad voor extra zekerheid. Wil je de perfecte plug voor elke toepassing kennen, dan vind je hier een uitgebreid overzicht van de verschillende typen en merken.

Als de plug niet blijft zitten

Wil de plug ondanks je vakkundige boorwerk niet blijven zitten, dan kun je dit oplossen met een chemische verankering. Met behulp van een kitpistool kun je het boorgat vullen met een speciale twee-componenten pasta. Druk vervolgens de plug in het gat en laat de pasta uitharden tot hij letterlijk muurvast zit.

Boren door de pleisterlaag

Boren door de pleisterlaag

Omdat snelbouw altijd wordt afgewerkt met een deklaag, boor je in feite in twee verschillende materialen. Pleisterwerk kan gemakkelijk kapot gaan bij het boren, met als resultaat een krater in plaats van een keurig gaatje waar precies de plug in past. Een handige tip is de plek waar je gaat boren, af te plakken met een stukje schildertape. Een andere mogelijkheid is eerst een klein gaatje te maken met een centerpons. En kijk even of je boor nog scherp is, want een botte boor maakt de kans op afbrokkelen groter.

Algemene boortips

  • Werk rustig, in een stabiele houding en houd de boormachine stevig vast zonder overdreven veel druk uit te oefenen. Zoals voor elke klus geldt: laat de machine het werk doen. Boor in een rechte hoek en verander niet van richting tijdens het boren.
  • Boor precies zo diep als de plug lang is. Is het gat te ondiep, dan steekt de plug eruit. En is het te diep, dan verdwijnt hij in de muur. En natuurlijk controleer je vooraf of de plug en het boortje dezelfde diameter hebben.

Tip: Wikkel een stukje tape om het boortje op de lengte van de plug, dan kun je precies zien hoe diep je moet boren.

  • Moet je een groot gat boren, boor dan vóór met een kleiner boortje en gebruik dan pas een boortje met de juiste diameter.
  • Kies de juiste boorsnelheid. Een richtlijn is: hoe harder het materiaal, hoe lager de snelheid waarmee je moet boren.
  • Boor alleen op plaatsen waarvan je zeker weet dat er geen elektriciteits- gas- of waterleidingen in de muur zitten en gebruik bij twijfel een leidingzoeker. De directe omgeving van stopcontacten kun je beter helemaal vermijden.
  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *