
Zelf een boormachine repareren
Zoal elk gereedschap slijt een boormachine op den duur, en onderdelen kunnen na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Vaak treden problemen op door onzorgvuldig gebruik of door verontreiniging met stof. Goed onderhoud kan dit soort defecten voorkomen. In Boormachine onderhoud lees je hoe je jouw machine in topvorm houdt. Mocht hij er toch plotseling mee ophouden of niet goed meer werken, dan kan dit een groot aantal oorzaken hebben. Hier bespreken we een paar veelvoorkomende problemen die je zelf op kunt lossen.
Snoerbreuk
Wanneer een boormachine die op netstroom werkt plotseling de geest geeft, is het eerste wat je moet controleren het snoer. In 50% van de gevallen is het probleem een kabelbreuk. .Het snoer breekt gemakkelijk tijdens gebruik. De meest voorkomende breekpunten zijn de toegang tot de handgreep van het apparaat en de soldeerplaats van de contacten op de startknop. Je kunt dit checken met een multimeter en vervolgens het suk met de breuk afknippen en het snoer opnieuw verbinden. Als de breuk in het midden zit, zul je een nieuwe kabel moeten kopen.
Accuproblemen
Houdt je accuboormachine er plotseling mee op, dan kan het probleem de accu zelf zijn. Check eerst met welke soort accu je te maken hebt: Ni-Cd of Li-Ion. Elke soort accu brengt namelijk zijn eigen problemen mee. Bij de Ni-Cd accu kan het probleem zijn dat een deel van de capaciteit verloren is gegaan door het ‘geheugeneffect’. Als de accu opgeladen wordt terwijl deze nog niet helemaal leeg is, verliest een Ni-Cd accu permanent dat deel van de capaciteit. Volledig ontladen en opnieuw opladen lost het probleem op.
Met een Li-Ion accu zullen er minder snel problemen optreden. Maar het kan gebeuren dat het voltage te laag is, waardoor de oplader accu niet meer ‘kan vinden’. De oplossing: maak een verbinding tussen de accu en een andere accu. Koppel de accu los wanneer het voltage gehalte weer op peil is. Hierna zal deze weer opladen.
De startknop
De aan/uit-knop van een boormachine is een van de meest storingsgevoelige onderdelen. Een veel voorkomend probleem is een opeenhoping van stof, waardoor het contact niet meer werkt. Je kunt dit oplossen door de machine te openen en het stof te verwijderen met een borstel.
Koolborstels
Heb je een oudere boormachine, dan is de kans groot dat hij voorzien is van koolborstels. Het grafiet waarvan deze zijn gemaakt slijt op den duur af en de borstels moeten worden vervangen. Een teken dat de borstels aan vervanging toe zijn is een vonkende en schokkerige werking van de machine. Bij de meeste boormachines zie je een dop met sleuf voor een schoevendraaier ergens aan de achterzijde van de motor die je kunt losdraaien om bij de koolborstels te komen.