Gereedschap Huis Kleding en veiligheid Klussen Onderhoudsadvies Tips en advies

Binnenmuren schilderen in 5 stappen

Nu dat het kouder wordt buiten en de tuin en tuingereedschap winterklaar zijn kunnen we ons gaan richten op klusjes die binnenshuis nog moeten worden afgewerkt. Een van de taken die perfect is voor de herfst- en wintermaanden is het herschilderen van de binnenmuren van je huis.

Het herschilderen van de binnenmuren van je huis is een project dat doe-het-zelvers net zo gemakkelijk kunnen uitvoeren als professionals, en het zal je een slok op de borrel schelen als je dat zelf gaat doen. Je moet echter wel enkele zaken in rekening houden voor je beslist deze klus zelf te gaan doen. Hieronder vind je 5 eenvoudige stappen terug die je zullen helpen dit project tot een succes te brengen.

Gebruik het juiste gereedschap

Het type gereedschap dat je moet gaan gebruiken hangt af van de staat van je muren, maar de onderstaande tools heb je sowieso nodig:

Als de muren in slechte staat zijn zul je ook een plamuurmes en vulmiddel nodig hebben om de scheuren in de muur op te vullen en oneffenheden vlak te maken. Wanneer je de muren gaat overschilderen als onderhoud dan kun je dit normaal gezien overslaan. Als de muren echter niet in een goede staat zijn, dan moet je de muren eerst gaan klaarmaken voor je deze gaat verven. Voor het repareren van beschadigd stucwerk kun je ons artikel ‘Zelf stucwerk repareren‘ lezen.

Bereken de hoeveelheid verf

Zelfs al blijven de verfpotten gesloten, dan nog is de verf slechts enkele jaren houdbaar. Daarom is het heel belangrijk dat je de juiste hoeveelheid – niet te veel en niet te weinig – koopt voor je aan de slag gaat. Niets is zo vervelend als halverwege het schilderen er achter te komen dat je te weinig verf in huis hebt. Maar ook verfpotten overhebben na het schilderen is weggesmeten geld.

Om uit te rekenen hoeveel verf nodig is heb je de vierkante meters nodig van het te schilderen oppervlak. Hoeveel verf je nodig hebt hangt van diverse factoren af maar voor een binnenmuur zonder oneffenheden heb je ongeveer 1 liter verf nodig per 10 tot 14 vierkante meter. Als je van plan bent een dubbele laag verf aan te brengen dan moet je deze hoeveelheid natuurlijk met 2 vermenigvuldigen.

Maak de kamer klaar

Maak de kamer klaar

Je wilt natuurlijk geen verflekken achterlaten op de meubels die in de kamer staan. Haal daarom alles die weg kan worden gehaald weg uit de kamer. Als je niet genoeg ruimte hebt, plaats dan alle meubels in het midden van de ruimte en overdek het geheel met plastic of oude lakens.

Eens alle muren vrij zijn kun je met schilderstape alle stukken gaan afplakken die niet geverfd hoeven te worden. Breng de tape aan op de raam- en deurkozijnen zodat deze niet meegeschilderd worden. Overhaast deze taak niet en neem voldoende tijd om dit correct en nauwkeurig uit te voeren. Verwijder de afdekkingen van stopcontacten en lichtschakelaars en breng schilderstape aan om stopcontacten en schakelaars te beschermen tegen verfdruppels.

Verf de kamer

Verf de kamer

Giet wat verf in de verfbak en gebruik een stukje hout om de verf enkele minuten te roeren. Zodra de verf is gemengd, ben je klaar om de verf op de muren aan te brengen. Werk vanaf de bovenkant van de kamer naar beneden toe, te beginnen met de plafonds. Als je meer dan één kleur gebruikt, schilder dan eerst de muren met lichte kleur. Maak je geen zorgen als lichte verf op de andere muren terechtkomt, de donkere verf zal dit uiteindelijk verdoezelen.

Als je ook de kozijnen wilt gaan schilderen, verwijder dan de schilderstape en wacht tot de muren zijn opgedroogd voordat je de tape op de muren aanbrengt. Het schilderen van de raam- en deurkozijnen is iets wat je pas doet eens alle muren zijn geschilderd en volledig droog zijn. Begin met de kozijnen die zich het dichtst bij het plafond bevinden, ga verder met deur- en raamkozijnen om tot slot met de plinten te eindigen.

Tijd om op te ruimen

Zorg ervoor dat de kamer tijdens het project goed geventileerd blijft door ramen en deuren open te zetten. Eens je verschillende lagen verf hebt aangebracht en alles droog is, is het tijd om alles op te ruimen. Verwijder alle tape en verzamel plastic en/of lakens en zorg ervoor dat alle gemorste verfspetters droog zijn voordat je deze wegneemt.

Hierna kun je de verfborstels gaan reinigen met water en zeep zodat deze helemaal schoon zijn en klaar voor de volgende verfbeurt. Voor types verf op oliebasis is terpentine nodig om de borstels te reinigen. Ook hier is het belangrijk om de tijd te nemen en alles piekfijn schoon te maken. Het is beter om op dit moment een half uur langer te werken zodat je binnen enkele jaren met nette verfborstels aan het werk kunt gaan.

  • WordPress
  • Facebook

One thought on “Binnenmuren schilderen in 5 stappen

  1. Het is goed om te weten dat je ongeveer 1 liter verf nodig hebt voor 10-14 vierkante meter. Mijn vriend en ik hebben een klushuis gekocht om op te knappen. Voor de buitenkant willen we een vakkundige schilder inschakelen, de binnenkant gaan we zelf aanpakken. Ik zal een berekening gaan maken voor de hoeveelheid verf die we nodig hebben, bedankt voor de informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *