Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Werken met gereedschappen

Betonschuurmachine: tips voor aankoop en gebruik

Een betonschuurmachine is – de naam zegt het al – speciaal ontwikkeld voor het schuren van beton. Hij wordt gebruikt om oude coatings en lijmresten te verwijderen en betonvloeren vlak en glad te maken. Betonschuurmachines werken met een roterende schijf waarop diamanten zijn bevestigd. De korrelgrootte van de verschillende diamantschijven loopt uiteen van 16/20 voor grof schuren tot 140/150 voor fijn polijstwerk.

De beste keus voor dhz-ers

Hikoki handmodel betonschuurmachine

Betonschuurmachines zijn er in twee hoofdcategorieën: modellen met wieltjes en een steel die je voortbeweegt als een grasmaaier en handschuurmachines. De eerste categorie is, mede gezien de aanschafprijs, eigenlijk alleen interessant voor professionals. Voor doe-het-zelvers is een aanzienlijk goedkopere handschuurmachine gewoonlijk meer dan toereikend. Wanneer het om een eenmalige klus gaat, is het aantrekkelijker om een betonschuurmachine te huren in plaats van te kopen. Maar als je toch tot de aanschaf overgaat, heb je een gereedschap dat voor meer werkzaamheden van pas komt dan alleen betonvloeren schuren.

Waarom moet beton geschuurd worden?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een betonnen vloer te schuren. Bijvoorbeeld om lijmresten en oude coating of epoxylagen te verwijderen. De fijne krassen die door het schuren met diamantkorrels ontstaan, zijn tevens een goede basis voor de aanhechting van een nieuwe coating of lijm. Schuren dient ook om de vloer te egaliseren en oneffenheden en bulten te verwijderen. Vlekken en doffe plekken schuur je weg met een betonschuurmachine. Een te ruw gevlinderde nieuwe betonvloer kun je afvlakken met een betonschuurmachine, en voor een esthetisch effect kun je de vloer glad polijsten.

Andere toepassingen van een betonschuurmachine

De mogelijkheid om verschillende schuurschijven te monteren, maakt een betonschuurmachine ook geschikt voor andere materialen dan beton. Je kunt er natuursteen en bestrating mee reinigen, muren ontdoen van oude verflagen en kalkpleisters en graffiti verwijderen.

Veilig werken met een betonschuurmachine

Makita handschuurmachine met stofzak

De grootste gezondheidsrisico bij het gebruik van een betonschuurmachine is het stof dat onherroepelijk vrijkomt. Werk daarom altijd met een machine die is uitgerust met een stofopvangzak, of aangesloten kan worden op een externe stofzuiger. Lees meer over stofvrij werken met power tools in Welk stofmasker heb ik nodig?

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *