Elektrisch en accugereedschap Gereedschap

Bestrijd stof met de stofzuigers van Festool

Waar gebruik je hem?

Je moet eerst en vooral weten waar je je stofzuiger gaat gebruiken. Wanneer je hem meeneemt op verplaatsing, kan je bijvoorbeeld gaan voor de CTM Midi of de CTM26. Dit zijn compactere en lichtere modellen die je dus makkelijker draagt.

Heb je een vaste plek in je workshop of maak je snel veel stof? Ga dan voor de iets grotere modellen. Hiervoor zijn de CTM E AC 26, 36 of 48 geschikt.

Als het hierbij stopt zou het makkelijk zijn. Maar de keuze van je stofzuiger is ook afhankelijk van de hoeveelheid stof die vrij komt tijdens je werkzaamheden. De verschillende stofklassen zijn een goede leidraad in het maken van een keuze.

De verschillende stofklassen

Stof dat ontstaat tijdens het werken, wordt ingedeeld in 3 klassen. Deze 3 klassen bepalen de geschiktheid van de stofzuiger om effectief te werken met een bepaalde stof.

De 3 klassen zijn:

  • Stof klasse L: wat niet staat voor “large” maar voor “licht”. Het gaat over stof dat als licht gevaarlijk beschouwd wordt zoals: huisstof, aarde, kalk, verf en lak.
  • Stof klasse M: dit is stof dat een gemiddelde gevaarlijkheidsgraad heeft. Stof dat komt van hout, cement, estrik, koper en borax.
  • Stof klasse H: Het meest gevaarlijke. Deze zijn geschikt om asbest, virussen, schimmels, bacteriën en alles wat je gezondheid drastisch zou kunnen aantasten op te zuigen. Extra beveiliging is hier wel aangeraden!

Als je niet zeker weet met wat je in contact gaat komen. Ga dan voor een Festool stofzuiger met stofklasse M. Deze kan tegen de meeste soorten stof die je gaat tegenkomen. Daarnaast is het altijd handig om een zelfreinigende filter te hebben wanneer je veel fijn stof verwacht. Want veel fijn stof kan enorm schadelijk zijn voor je gereedschap en je gezondheid.

De impact van stof op je gezondheid

Onbeschermd werken in stof kan zorgen voor verschillende irritaties en andere ziektes. Zo ben je kwetsbaarder voor astma, bronchitis, longkanker, huidkanker en andere.

Dit komt omdat stof te klein is om door je neushaartjes of slijmvliezen gefilterd te worden. Zo belanden deze deeltjes in je longen. Hoe kleiner de stofdeeltjes, hoe dieper ze in je longen geraken.

De longen proberen op dat moment van deze deeltjes af te geraken door te hoesten. Als dat niet lukt, zullen je longen deze deeltjes proberen te omringen zodat ze geen schade kunnen aanrichten. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan, met als resultaat: littekenweefsel. Dit wordt fibrose genoemd. De daadwerkelijke neveneffecten merk je pas lang nadat het stof in je lichaam geraakt.

Begin dus liever vroeger dan later stofvrij te werken en investeer in je gezondheid.

Waarom Festool?

Festool is de enige fabrikant van elektrische gereedschappen die hun stofzuigers zelf produceert. Hierdoor hebben ze volledige controle over de kwaliteit. Festool stofzuigers worden aan de strengste testomstandigheden onderworpen en moeten aan de hoogste eisen voldoen.

Deze hoge eisen zorgen voor innovatie. Het T-LOC systeem zorgt bijvoorbeeld, dat je eenvoudig je systainers en organizers  kunt meenemen. Zo heb je een werkplaats op wielen! Ook de bajonet sluiting zorgt voor extra gebruikscomfort. Met de bajonet sluiting kan je de stofzuigerslang makkelijk verlengen met een andere. Of gewoon verbinden met elkaar zodat er geen stofresten in je bus terechtkomen. Kan het nog makkelijker? Ja. Door de toevoeging van de CT-F I/M-SET start je stofzuiger automatisch bij het inschakelen van je accu-gereedschap. Gebruik je enkel de stofzuiger, maar wil je niet steeds op- en aflopen om de stofzuiger aan en uit te zetten? Bekijk dan de stofzuigerafstandsbediening CT-F I.CT-F I.

We kunnen besluiten dat een Festool stofzuiger een belangrijke aanwinst is voor elke vakman. Dankzij een goed ontworpen en gevarieerd aanbod ben je in staat de meest geschikte bouwstofzuiger te kiezen. Zit je met bijkomende vragen? Neem dan contact op met een klantenservice medewerker. We helpen je graag verder.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *