Huis Klussen

Zonnepanelen plaatsen

Wat kun je zelf doen en wat kun je beter aan de vakman overlaten?

Om de vraag: kan ik zelf zonnepanelen plaatsen te beantwoorden, zou je een tegenvraag moeten stellen: hoe staat het met mijn elektricienkennis? De aanleg van een zonnepanelensysteem omvat namelijk twee klussen:

  • De montage van de panelen op het dak
  • De aansluiting op het stroomnetwerk

Tenzij je voldoende vertrouwen in je eigen vaardigheden hebt, is het misschien een goed advies om er teamwerk van te maken: zelf de panelen plaatsen en voor de aansluiting in de meterkast de hulp van een installateur inroepen. In dit artikel beperken we ons tot de plaatsing van de panelen op het dak, we vertellen welke gereedschappen je nodig hebt en geven een aantal tips en adviezen. Uitgebreidere informatie over de installatie van een zonnepanelensysteem kun je onder meer vinden op zonnepanelen.net.

Waaruit bestaan een zonnepanelensysteem?

Zonnepanelen zijn te koop als complete systemen, met alles wat je voor de installatie nodig hebt. Zo’n systeem bestaat uit:

  • Zonnepanelen .
  • Installatiemateriaal
  • Omvormer nodig om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten naar wisselstroom.
  • Solarbekabeling: Om de zonnepanelen en omvormer op de meterkast te kunnen aansluiten heb je speciale kabels nodig.

Deze gereedschappen en veiligheidsvoorzieningen komen van pas

Legplan

Voordat je het dak op gaat, moet je weten hoe en waar je de zonnepanelen gaat plaatsen. In een legplan spelen verschillende factoren een rol.

  • Schaduwen. Hoe meer zon de panelen krijgen, hoe meer stroom ze opleveren. Vermijd plaatsing in de schaduw van bomen, dakkapellen of andere objecten.
  • Windrichting. Zonnepanelen geven het hoogste rendement als ze op het zuiden worden geplaatst, maar dit zal niet altijd mogelijk zijn. In dat geval levert een plaatsing in zuidwestelijke of zuidoostelijke richting zo’n 5% minder energie op. Een plaatsing naar het westen of het oosten resulteert in 20% minder rendement.
  • Uitlijnen. Niets is zo storend als wanneer het lijkt dat je panelen scheef liggen. Voor een mooi effect moet je de rijen uitlijnen met de dakrand en de nok. Vertrouw hierbij niet alleen op de waterpas, want vaak loopt de nok niet helemaal parallel met de dakrand.
  • Hellingshoek. Bij een schuin dak is de hellingshoek niet aan te passen. Op een plat dak kun je gebruik maken van speciale betonvoeten om de panelen schuin te zetten. Een hellingshoek van zo’n 10 of 12 graden is gebruikelijk.
  • Onderlinge afstand. Zonnepanelen worden gewoonlijk op rijen geplaatst. Vooral op een plat dak is een juiste afstand tussen de rijen van belang, omdat de schuin gezette panelen zelf schaduw werpen.
  • Afstand tot de dakrand. De dakrand vangt de meeste wind. Om beschadiging van de zonnepanelen te voorkomen moet je wat ruimte houden tussen de panelen en de rand. Een richtlijn: houd bij een plat dak dezelfde afstand aan tussen het paneel en de dakrand als de hoogte van het paneel. Bij een schuin dak is een afstand van 30 tot 40 cm voldoende.
  • Afstand tot de omvormer. Houd de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer zo klein mogelijk om energieverlies te voorkomen. Plaats de omvormer dus liever op zolder dan beneden in de meterkast.

Plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak

Het bevestigingsmateriaal voor een schuin dak bestaat uit dakhaken en rails. De dakhaken bevestig je onder de dakpan. Een vuistregel: plaats om de 85 cm een haak voor een stevige bevestiging. Er zijn twee typen dakhaken, geschroefde- en geklemde. Geschroefde dakhaken schroef je onder de dakpan vast in de dakconstructie. Geklemde dakhaken worden om de daklat en dakpan geklemd. Op deze dakhaken worden vervolgens de rails gemonteerd – twee voor elke rij zonnepanelen – en de panelen klem je eenvoudig vast op de rails.

Plaatsen van zonnepanelen op een plat dak

Bij platte daken is de installatie eenvoudiger, omdat het bevestigingmateriaal los op dak rust. Schroeven zou immers lekkages kunnen veroorzaken. De installatie wordt op zijn plaats gehouden door middel van ballast, bijvoorbeeld stenen of tegels.

De zonnepanelen schakelen

Je kunt zonnepanelen op twee manieren schakelen.

  • Serie: alle zonnepanelen zijn aan elkaar en de omvormer geschakeld.
  • Parallel: ieder zonnepaneel gaat individueel door middel van een kabel naar de omvormer.

De laatste methode heeft als voordeel dat schaduw over een deel van het systeem minder invloed heeft op het rendement. De andere panelen blijven namelijk nog volledig leveren.

De kabeldoorvoer

Voor de doorvoer van de kabel naar de omvormer zijn speciale doorvoerpijpen beschikbaar. Belangrijk is dat deze doorvoer volkomen waterdicht is, wat vooral bij een plat dak nog wel eens lastig kan zijn. Vaak is er een alternatieve doorvoer mogelijk, bijvoorbeeld via een ventilatiepijp of net over de dakrand door de muur naar binnen.

Veiligheidstips

  • Vooral op een schuin dak is het hanteren van 25 kilo zware panelen, terwijl je jezelf in evenwicht probeert te houden, niet zonder risico. Een steiger tot aan de dakrand werkt veiliger dan een ladder, en een valbeveiliging is geen overbodige luxe.
  • Draag werkschoenen met antislip zolen.
  • Werk bij voorkeur op een bewolkte dag. Bij felle zon kunnen zonnepanelen, ook als ze niet zijn aangesloten, al onder spanning staan en je een schok geven.

Meer suggesties om energie en het milieu te sparen kun je vinden in 20 mileuvriendelijke doe-het-zelf tips.

  • WordPress
  • Facebook

2 thoughts on “Zonnepanelen plaatsen

  1. Ook belangrijk is het vermogen kunnen berekenen.
    Is er schaduw door bomen hoeveel invloed hebben deze?
    In de zomer staat de zon hoger dan in de winter hoe valt deze schaduw dan? Welke tools zijn daarvoor beschikbaar?

    1. Hi Adriaan,

      Bedankt voor de mooie aanvulling!

      Schaduw speelt inderdaad een belangrijke rol bij het plaatsen van zonnepanelen.

      Met vriendelijke groet,
      Team Klium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *