Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Handgereedschap Werken met gereedschappen

Gereedschapsdieven: maak het ze moeilijk

Diefstallen van gereedschap uit busjes van aannemers, installatiebedrijven en zelfstandige professionals zijn aan de orde van de dag. Voor de getroffenen is zo’n gebeurtenis een regelrechte ramp. Niet alleen ben je je dure spullen kwijt, ook verloren werkuren dragen bij aan de financiële ellende. Diefstal is nooit 100% te voorkomen, maar je kunt het criminelen wel zo moeilijk mogelijk maken. Een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat jouw busje een minder aantrekkelijk doelwit is voor gereedschapsdieven.

  • Parkeer op een veilige plaats. Ideaal is natuurlijk een afgesloten garage, maar dat is niet altijd mogelijk. Vermijd in ieder geval slecht verlichte, afgelegen plekken. En parkeer bij voorkeur met de achterdeuren zo dicht mogelijk tegen een muur, boom of andere auto.
  • Loop niet te koop met de inhoud van je bus. Blindeer de ramen met folie en verwijder de reclamebelettering. Anonieme busjes vallen minder vaak ten prooi aan inbrekers.
  • Geen enkel slot biedt 100% beveiliging, maar hoe moeilijker het te openen is, hoe groter het risico voor de inbreker. Een hangslot aan de binnenzijde van de schuifdeur en een trekhaakslot dat de laaddeuren blokkeert zijn goede voorzorgen. Las het trekhaakslot voor de zekerheid vast, anders kan het eenvoudig worden verwijderd door de moeren los te draaien.
  • Tralies tussen de cabine en de laadruimte betekenen een extra hindernis voor inbrekers.
  • Installeer een alarmsysteem, dat is in veel gevallen ook een voorwaarde van de verzekeringsmaatschappij.
  • Elke avond het busje leeghalen is misschien teveel gevraagd, maar haal er in ieder geval die paar echt dure spullen uit.
  • Voorzie je gereedschap van een opvallend en onuitwisbaar merkteken. Dat maakt het minder makkelijk door te verkopen, en dus minder aantrekkelijk voor dieven.

Gestolen gereedschap op een politiebureau

Registratie en verzekering

Wanneer je onverhoopt toch het slachtoffer wordt van diefstal, is de kans om je spullen terug te krijgen groter als je de politie zoveel mogelijk informatie kunt verstrekken. Maak bij aankoop foto’s van je gereedschap en noteer zaken als merk, type en serienummer. In Nederland kun je serienummers registreren op de website van Stopheling. In België bestaat een dergelijke dienstverlening van de overheid nog niet.

Veel kleine zelfstandigen hebben hun gereedschappen niet tegen diefstal verzekerd, en daar is wat voor te zeggen. Je krijgt alleen de dagwaarde uitbetaald. Zoals een gedupeerde Haagse installateur die dankzij de politie de hele buit ter waarde van zo’n 5.000 euro terugvond het omschreef: ‘Daar ben ik blij mee, want verzekerd was ik niet. Dat is namelijk helemaal niet rendabel. Als gereedschap een half jaar oud is, krijg je er nog maar de helft voor terug.’

Gereedschap dat je in de bus laat, kun je verzekeren met een vervoerverzekering als aanvulling op de WA, WA-Beperkt Casco of Casco verzekering. Lees wel aandachtig de polisvoorwaarden, want er zitten haken en ogen aan. Zo moet er sprake zijn van zichtbare inbraak wil de verzekeraar over de brug komen, wat bijvoorbeeld niet het geval is als de inbreker zich met een lockpitsetje toegang heeft verschaft. En wanneer je bus niet is voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem, loopt het eigen risico al gauw op tot 1.000 euro of hoger.

Een gereedschapsmerk dat een soort diefstalverzekering heeft opgenomen in zijn garantievoorwaarden is Festool. Met de Festool All-inclusive garantie krijg je binnen 36 maanden na aankoop van je machine bij diefstal voor 100 euro een nieuwe.

Op de Klium Klantenservice pagina vind je informatie over de registratie- en garantiebepalingen van de verschillende professionele gereedschapsmerken.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *