40 manieren om WD-40 te gebruiken

Een paar feiten over WD-40

 • WD-40 werd in 1953 ontwikkeld door de Rocket Chemical Company in opdracht van de NASA, die op zoek was naar een waterverdringend middel om roestvorming op de Atlas raketten tegen te gaan. De naam staat voor ‘Water Displacement 40e formule’. Pas bij de veertigste poging werd de juiste samenstelling gevonden (of zo luidt in ieder geval de eerste legende).
 • Die samenstelling is overigens nog steeds een geheim. WD-40 wordt gemaakt op basis van verschillende koolwaterstoffen, maar hoe en wat precies, dat weten ze alleen bij de fabrikant. Om openbaarmaking van de productformule te voorkomen, is er nooit patent aangevraagd.
 • Toen medewerkers van de Rocket Chemical Company (later WD-40 Company) het product mee naar huis namen, vonden ze veel meer gebruiksmogelijkheden, en in 1961 werd WD-40 op de markt gebracht als een consumentenproduct in de bekende spuitbussen.
 • Om de werking en functie van WD-40 te omschrijven zonder in reclametaal te vervallen, citeren we Wikipedia: “Het actieve, lang werkende bestanddeel is een niet-vluchtige viskeuze olie, die op het oppervlak blijft waarop het wordt aangebracht, waardoor dit smering en bescherming tegen vocht krijgt. Deze olie wordt verdund met een vluchtige koolwaterstof om een fluïdum met lage viscositeit te maken dat kan worden verneveld om in spleten te penetreren.” Nu weet je evenveel als wij.

Toon mij alle WD-40 producten

De gekste verhalen doen de ronde

Waterverdrijving en roestwering zijn de primaire toepassingen van WD-40, maar de mythe van ‘Alleskunner’ die de multispray aankleeft, heeft de meest bizarre gebruiksmogelijkheden in omloop gebracht. Zo zou het helpen tegen artritis en ervoor zorgen dat vissen eerder bijten wanner je het op de haak spuit. De fabrikant raadt medicinale toepassingen echter ten sterkste af en ontkent dat er visolie in het product is verwerkt (wat de oorsprong van de tweede mythe is).

Ondertussen zijn de makers wel bij met al die verhalen. Er is zelfs een heuse WD-40 fanclub, die nieuwe gebruiksmogelijkheden verzamelt en een lijst met 2.000+ toepassingen van WD-40 bij elkaar heeft gesprokkeld. De fabrikant gebruikt deze lijst zelf voor promotie, zij het met een disclaimer:

“Het gebruik van WD-40 dat op deze website wordt beschreven, is door eindgebruikers van het product aan WD-40 Company geleverd en bevat geen aanbevelingen of suggesties voor gebruik van WD-40 door de WD-40 Company. Deze toepassingen zijn niet getest door de WD-40 Company. Consumenten moeten gezond verstand gebruiken bij het gebruik van WD-40. Volg altijd de instructies en let op eventuele waarschuwingen die op de WD-40 verpakking zijn afgedrukt.”

We hebben uit deze lijst 40 toepassingen geplukt. Niet allemaal even zinnig, maar we zullen de laatste zijn om te ontkennen dat WD-40 een buitengewoon veelzijdig product is, dat in elk huishouden een plekje verdient in de garage, op de hobbyzolder of in het gootsteenkastje.

 1. Vastgeroeste moeren los krijgen
 2. Krijt van de muur verwijderen
 3. Piepende gordijnrails stil krijgen
 4. Asbakken brandschoon maken
 5. Snoeischaren smeren
 6. Voorkomen dat gras aan de messen van de maaier blijft plakken
 7. Kauwgum verwijderen van meubels en kleding
 8. Krassen in tegels camoufleren
 9. Cement van gereedschappen verwijderen
 10. Wielen van de kinderwagen smeren
 11. Zorgen dat sneeuw niet blijft plakken aan sneeuwruimers
 12. Kunstsneeuw van de ramen halen na de feestdagen
 13. Hangsloten roestvrij houden
 14. Metalen tuinmeubilair beschermen tijdens de winteropslag
 15. Vastzittende ringen van vingers krijgen
 16. Hondenpoep van schoenen verwijderen
 17. De radiatorgril schoonmaken van aangekoekte insecten
 18. Plakband verwijderen zonder iets te beschadigen
 19. Sneeuwkettingen roestvrij houden
 20. Oude autolak laten glanzen
 21. Asfalt verwijderen van schoenzolen
 22. Krassen op bumpers camoufleren
 23. In elkaar vastzittende glazen losmaken
 24. Elektrische bedrading schoonmaken
 25. Plexiglas reinigen
 26. Vastzittende deksels van verfbussen loskrijgen
 27. Stickers verwijderen
 28. Verf van ramen halen
 29. Mieren verjagen
 30. Butylkit oplossen
 31. Staal laten glanzen
 32. Fietskettingen schoonmaken
 33. Golfballen schoonmaken
 34. Algen verwijderen van plezierboten
 35. Rissluitingen soepel laten werken
 36. Piepende rolschaatsen behandelen
 37. Hometrainers smeren
 38. Oude munten schoonmaken
 39. Bijenwas verwijderen
 40. Stijve leren hondenbanden soepel maken

Toon mij alle WD-40 producten

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *